Rujan 21, 2017 2591 Ilustracija / Pixabay

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22.rujna 2017.)

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj, u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice. Datum Spomendan odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama, posebno tjelesno, najčešće događa u obiteljskoj zajednici, a većina žrtava (75-80%) obiteljskog nasilja osobe su ženskoga roda. Počinitelj obiteljskog nasilja je najčešće bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug. Uz ovo nasilje, na koje je možda javnost senzibiliziranija, evidentno je nasilje u mladenačkim vezama, nasilje u kojem su počinitelji djeca a žrtve roditelji (u pravilu samohrane majke i pomajke) kao i nasilje prema osobama treće životne dobi tj.starim i nemoćnim.

- Zajednica žena HDZ-a „Katarnina Zrinski" Šibensko-kninske županije podupire svako nastojanje Hrvatskog Sabora i Vlade u spriječavanju ove društveno neprihvatljive pojave. Sukladno tome Zajednica žena HDZ a „Katarina Zrinski" Šibensko-kninske županije poziva sve svoje žitelje na odgovorno ponašanje i poduzimanje adekvatnih radnji za sprječavanje nasilja pri nadležnim institucijama. Posebno se ističe da problem našeg susjeda nije samo njegov problem, zatvaranje u svoj stambeni prostor i bijeg od stvarnosti ne doprinosi kvaliteti života. Stoga svaka indicija na možebitno nasilje kao i očigledna svedočenja na nasilje svakako zaslužuju našu građansku odgovornost i postupanje u namjeri sprječavanja te iznimno štetne pojave. - poručili su iz Zajednice žena HDZ-a „Katarnina Zrinski" Šibensko-kninske županije u svom priopćenju za javnost

djelomob1.jpg