Listopad 31, 2017 3024

Održana uvodna konferencija projekta Hereditas: U prvoj fazi Projekta osigurana sredstva za izradu dokumentacije obnove “Bunje Rašinov stan” u Okitu kod Vodica

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas je u prostorijama Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić" u Šibeniku održana uvodna konferencija projekta „Hereditas – projekt zaštite suhozidne tradicijske gradnje"

 

Na konferenciji su prezentirani ciljevi i aktivnosti projekta Hereditas, koji je dizajniran kao odgovor na zapuštenu i slabo turistički valoriziranu tradicionalnu suhozidnu gradnju i kulturna dobra u Šibensko-kninskoj županiji.

"Ovo je strateški projekt Šibensko-kninske županije koji je osmišljen za potrebe održivog korištenja kulturne baštine u svrhu razvoj turizma, društveno-gospodarskog razvitka i otvaranja novih radnih mjesta u našoj županiji.", rekao je župan Goran Puk u uvodnom dijelu konferencije.

Projekt su predstavili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko-kninske županije Marlena Floigl, ujedno voditeljica projektnog tima i Ivo Glavaš iz konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Glavaš je istaknuo kako je suhozidne građevine na našem području potrebno zaštititi od daljnjeg propadanja. U našoj županiji imamo niz zanimljivih lokaliteta kao što su Rašinov stan kod Okita, Rodin stan na Srimi i Stari stan na Žirju. Svi ovi lokaliteti su zapušteni i dijelom urušeni, a obnovom ovih jedinstvenih primjera suhozidne arhitekture očuvala bi se tradicija i obogatila turistička ponuda naše županije što je i cilj ovoga projekta.

DSC_0774_Custom.JPG

Šibensko-kninska županije je za potrebe ovoga projekta povukla značajna sredstva iz Europskih fondova. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 2.882.726,31 kuna, od kojih je iz fondova Europske unije dodijeljeno 2.306.181,04 kuna u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." Ostatak sredstava u iznosu od 576.545,27 kuna osigurala je Šibensko-kninska županija.

U prvoj fazi razvoja Projekta osigurana su sredstva za izradu dokumentacije za obnovu kulturnog dobra "Bunje Rašinov stan" u Okitu kod Vodica, koje su jedan od najboljih primjera suhozidne gradnje na području Jadranske obale. Dio sredstava predviđen je i za uspostavu modernog Centra za posjetitelje koji će biti svojevrstan spomenik tradiciji suhozidne gradnje, te će imati za cilj promociju i turističku valoriziraciju ove autohtone i u svijetu jedinstvene arhitekture.

djelomob1.jpg