Studeni 13, 2017 2998 Muzej antičkog stakla

Suvenir je 1986. godine osvojio u Zadru Grand-prix kao najbolji suvenir

Suvenir autora Vodičanina Mile Mićina „Stakleni Sv. Donat“ vratio se u Zadar

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Pod naslovom „Stakleni Sveti Donat nakon 20 godina u Zadru", za treću obljetnicu Muzeja antičkog stakla u Zadru 2012. godine bio je predstavljen suvenir kojem je autor slikar Mile Mičin, na žalost danas pokojni. Predstavljači su bili sam autor, prof. dr. Pavuša Vežić i ravnatelj muzeja Ivo Fadić. Suvenir se „vratio" u Zadar suradnjom Mile Mičina i Muzeja antičkog stakla u trenutku kad je Muzej dobio svog majstora staklopuhača Marka Štefanca.

 

Suvenir je 1986. godine osvojio u Zadru Grand-prix kao najbolji suvenir, te dvije godine poslije (1988.) i u Sarajevu. Nakon prestanka proizvodnje, u Zagrebu je dobio nagradu kao najbolji suvenir za 1999. godinu. Od tada do ponovne proizvodnje u Muzeju antičkog stakla, kalup je ležao u skladištu tvornice stakla u Puli. Stakleni Sveti Donat po tom kalupu u Muzeju antičkog stakla u Zadru izrađivan je do kraja 2013.

Uz manji stakleni Sv. Donat, kojeg je za potrebe MAS-a izradio staklopuhač Bojan Podhraški, ukazala se potreba za još jednim onakvim suvenirom. Vidjevši gipsani model Sv. Donata, kojem je autor Zadranin Branimir Šalov – Matadi, s Branimirom smo išli u potragu za radionicom koja nam može izraditi metalni kalup. U tome smo uspjeli, pa je danas Muzej bogatiji za još jedan iznimno traženi stakleni suvenir, posebno od Zadrana. – rekao je dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru

Stakleni Sveti Donat u muzejskoj radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru izrađuje staklopuhač Marko Štefanac.

djelomob1.jpg