13 Stu 2017
    2037

Izložbu je otvorila gradonačelnica Vodica Nelka Tomić: Vodičko blago izloženo u nacionalnom arheološkom muzeju

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 13:10

U subotu, 11. studenog, u prepunoj svečanoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba VELIKA MRDAKOVICA – REZULTATI NAJNOVIJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA (2011. - 2013.).
Uz prigodne riječi ravnatelja muzeja Sanjina Mihelića, predsjednice Zavičajne udruge vodičkog kraja u Zagrebu Tončike Cukrov, uz odličan igrokaz I sretni su bili u izvedbi učenika Osnovne škole Vodice te glazbeni intermezzo mlade solistice Vite Vukov uz glasovirsku pratnju Ante Sladoljeva.

 

Gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić otvorila je izložbu naglasivši važnost ovog lokaliteta za budući kulturni i turistički razvoj Vodica, ali i njezin značaj za hrvatsku kulturno povijesnu baštinu. Zahvalila se Arheološkom muzeju u Zagrebu, ravnatelju Sanjinu Miheliću i arheologu Ozrenu Domiteru na suradnji i pruženoj mogućnosti da se lokalna kulturna baština prezentira u glavnom gradu Hrvatske.

Gostovanje vodičke izložbe u Zagrebu omogućili su zajedničkim snagama Arheološki muzej u Zagrebu, Pučko otvoreno učilište Vodice, Grad Vodice i Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu, dok je autor samog postava viši kustos antičke zbirke Muzeja grada Šibenika, Toni Brajković.

Grad Vodice posljednjih deset godina usko surađuje s Muzejom grada Šibenika i sufinancira arheološka istraživanja, ne samo na Velikoj Mrdakovici već i na kasnoneolitičkom lokalitetu Velištak s namjerom da se kroz istraživanja spozna bogato kulturno nasljeđe, kontinuitet naseljavanja vodičkog područja od prapovijesti do danas te da otkriveni artefakti u krase vitrine buduće vodičke muzejske ustanove. Samo gostovanje vodičke izložbe u nacionalnom arheološkom muzeju u Zagrebu rječito govori o značaju i vrijednosti pronađenog materijala, što daje poticaj za daljnja ulaganja u nova istraživanja na naselju i nekropoli Velike Mrdakovice koju upravo stoga i nazivaju Hrvatskom Mikenom.

izlozbazg2.jpg

Izložba o Velikoj Mrdakovici nastala je kao rezultat arheoloških istraživanja na nekropoli Velike Mrdakovice, liburnsko-rimskog lokaliteta koji je živio od 4. stoljeća prije Krista do trećeg stoljeća nakon Krista. Istraživanja su provedena u kontinuitetu od 2011. do 2013. godine kada je započelo iskapanje ostataka arhitekture samog naselja na tjemenu brda sredstvima osiguranima putem Europskih fondova i Šibensko-kninske županije. Izložbene vitrine sadržavaju bogate nalaze iz petnaest otkrivenih paljevinskih grobova, najvećim dijelom od stakla, keramike i metala. Zvijezda izložbe je svakako kultna posuda, pužoliki stakleni riton, jedinstven takav nalaz, jedan od ukupno devet do sada nađenih u cijelom svijetu i jedini u ovom dijelu Mediterana.

U sklopu otvorenja izložbe prezentirani su rezultati jednogodišnjeg izvannastavnog projekta nastavnika i učenika Osnovne škole Vodice pod nazivom Vodiški stakleni riton. Projekt je iznjedrio mali katalog vodičke povijesti, raznovrsne suvenire te originalan i zanimljiv igrokaz kojeg je zagrebačka publika pozdravila ovacijama i velikim pljeskom.

izlozbazg1.jpg

Nakon otvorenja, uz bogati stol starorimskih delicija i vina, nastavilo se druženje zagrebačkih Vodičana i gostiju koji nisu skrivali oduševljenje izložbom i ponos na vodičko kulturno bogatstvo u kojem će Zagrepčani i njihovi gosti moći uživati sve do 9. prosinca ove godine do kada je izložba otvorena u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close