Studeni 14, 2017 3691

Potpisuje se peticija protiv marine na otoku Prviću

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća glasovima većine usvojena je točka dnevnog reda vezana za Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Vodica za područje luke Perolin gat u Šepurini na otoku Prviću s čime se omogućava izgradnja luke nautičkog turizme najniže kategorije – odnosno marine od 190 vezova te komunalne i sportske lučice u uvali 'Perolin gat' na sjevernoj strani Prvić Šepurine.

Iako im prosvjed koji su organizirali uoči same sjednice Gradskog vijeća, pred zgradom Gradske uprave nije uspio, iz Udruge Prvić Burni ne odustaju.
Na web stranicama Burni Prvić - Udruge građana u osnivanju postavljena je peticija da se iz županijskog plana Šibensko-kninske županije izbaci marina sa 190 vezova na području „Perolin gat" u mjestu Prvić Šepurine i ubaci komunalna lučica sa maksimalno 90 vezova.

Prema Prostornom planu Šibensko-kninske županije (članak 117., stavak 10.), Perolin gat u mjestu Prvić Šepurine definiran je kao "Luka otvorena za javni promet na području županije", a detaljni smještaj luke i uvjeti smještaja sadržaja u luci trebaju biti određeni u Prostornom planu uređenja općina i gradova – PPUO/G. Iako marina na ovoj lokaciji nema potporu MO Prvić Šepurine ni konzervatorskog odjela Ministarstva kulture ipak je uključena u Prostorni plan Grada Vodica (II. izmjena), kao Luka nautičkog turizma – marina najniže kategorije.
Prema Prostornom planu Grada Vodica, dakle, dozvoljena je realizacija marine Perolin gat u površini do max. 1,5 ha moguća je unutar akvatorija maksimalne površine 3,0 ha unutar koje je potrebno osigurati i površine za planiranu luku otvorenu za javni promet i sportsku luku.
Za one koji ne znaju, 3 hektara je 30.000 kvadratnih metara (ili 4 nogometna igrališta).
Dopustimo li ovakvu megalomansku i nimalno prikladnu marinu, Prvić će postati betonirani parking, nepovratno će mu se narušiti vizura i postepeno će se ekološki potpuno uništiti, a onda ni gostiju, ni radnih mjesta a ni otoka. – piše na stranici na kojoj se nalazi PETICIJA

Poslijednja izmjena dana Utorak, 14 Studeni 2017 15:48
djelomob1.jpg