Siječanj 28, 2018 3597 HRT HRT

Radionica o Prviću održana u Vodicama: Može li razvoj bez betonizacije?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hoće li se na sjevernoj strani Prvića graditi marina i može li to uz infrastrukturne projekte potaknuti razvoj toga atraktivnog otoka?

Danas su o svim tim pitanjima raspravljali Prvićani na radionici održanoj u obližnjim Vodicama. Dio mještana skup je bojkotirao - tvrdeći da je riječ o predizbornoj kampanji.

Otok pun mira i spokoja ili turističke vreve. Pitanje je to koje je podijelilo prvićku zajednicu. Za mnoge mještane - pitanje ostanka na otoku. Osobnu s otočnom adresom ima 400 duša. Većinom u poznoj dobi. "Sve skupa do 50 godina imamo 19 stanovnika", kaže Svjetlana Jurlin. Stoga nema opstanka Prvića, kažu - bez razvoja. I podupiru gradnju marine. Korist je sigurna - potvrđuju i stručnjaci.

Protivnici marine tvrde - riječ je o betonizaciji. Jer cijeli je otok zaštićen kao kulturno dobro. "Današnji skup se nije smio održati, a na skupu koji bi se trebao održati poslije izbora mjesne samouprave - obavezno je trebao biti konzervator", smatra Irena Kursar iz Ekološke udruge Šepurina na Prviću.

No, konzervatori na skup o budućnosti otoka - pozvani nisu. Jer Prvićani još nisu dali zeleno svjetlo tom projektu, reći će organizator skupa, koji priznaje da je i sam potencijalni investitor u marinu.

Skup nije razbistrio dvojbe Prvićana. Mnogi otočani na njemu nisu htjeli ni sudjelovati.

Poručuju - to je samo kampanja uoči izbora za Mjesni odbor. – prenosimo s portala HRT-a

djelomob1.jpg