Ožujak 02, 2018 3364

Vodički žudiji hodočaste u Mariju Bistricu i gostuju uživo u emisiji Dobro jutro Hrvatska

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U subotu, 03. ožujka 2018. godine Vodički žudiji gostovati će uživo u emisiji Dobro jutro Hrvatska u terminu oko 10.30 sati gdje će predstaviti svoju tradiciju, ali i najaviti XVIII. „Vodički festival žudija" koji će se ove godine održati na Uskrsni ponedjeljak, 02. travnja, u Mariji Bistrici. U emisiji će uz Vodičke žudije gostovati i Udruga kuburaša Marija Bistrica, domaćini ovogodišnjeg festivala. O festivalu će govoriti Šime Strikoman, redatelj festivala, Luka Lipić, koordinator festivala, Marko Marušić, koordinator festivala za neretvanske župe i msgr. Zlatko Koren, nekadašnji rektor svetišta Majke Božje Bistričke.

 

Na inicijativu akademskog fotografa Šime Strikomana 2001. godine u Vodicama je pokrenut Vodički festival žudija kao skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u smotru, a od 2008. u festival. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a potom su organizatori 2006. godine odlučili da se festival svake godine održava u drugoj župi, a svake šeste ponovo u Vodicama. Iako je ove godine festival trebao biti održan u Vodicama s obzirom da je prošlo šest godina od prošlog festivala, organizatori su još 2008. godine odlučili festival pokloniti Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu. Festival na kojem svake godine sudjeluje sve veći broj župa koje njeguju ovu pobožnu tradiciju rezerviran je sve do 2050. godine. Za 20. jubilej festival će se održati u Vodicama na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja 2020. godine.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi. Geslo festivala je „Ljubite jedni druge", a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

Žudiji svojim životom i primjerom svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista i stoga je opravdano i nadalje čuvati ovu pobožnu tradiciju i produbljivati njezino duhovno bogatstvo.

Neka nas na ovom hodočašću i u životu prati zagovor blaženog Alojzija Stepinca i naše nebeske Majke Marije.

Korizma je vrijeme milosti kroz koje se kršćani pokornički pripremaju za slavljenje otajstva Gospodnje muke, smrti i uskrsnuća. Specifičnost korizmenog vremena u pojedinim mjestima u Hrvatskoj je običaj čuvanja Kristovog groba u Svetom trodnevlju. Statiranje rimskih vojnika prerasta u cjelovitu predstavu u kojoj su podijeljene uloge i razrađena naturalistička scenska i kostimografska rješenja.

U Vodicama smo posebno ponosni na ovu pobožnu tradiciju koja neprekinuto traje već više od 100 godina. Službu čuvanja Kristovog groba u Vodicama obnašaju kršćanski mladići u dobi od 16. do 33. godine okupljeni u družbi Vodičkih žudija. Iako su aktivni tijekom cijele godine Vodički žudiji se kroz korizmu intenzivnije pripremaju za najveći kršćanski blagdan Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Prilika za rast u vjeri su i hodočašća na sveta mjesta. Ovu korizmu Vodički žudiji hodočastiti će u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici od 02. do 04. ožujka. Na svom putu posjetiti će zagrebačku katedralu i grob bl. Alojzija Stepinca, a na povratku posjetiti će Krašić, rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca.

djelomob1.jpg