Ožujak 15, 2018 4300 OŠ Vodice

Mali humanitarci

Vodički osnovnoškolci volontiraju kako bi pomogli udruzi „KosaLjubavi“

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Volonteri SS Jelkovec pokreću i ove godine radionice za Uskrs i prodajnu izložbu ukrasa povodom nadolazećeg blagdana. Ove godine sav prikupljeni novac ide za udrugu "KosaLjubavi„ za uređenje prostorija. Sami naziv akcije je „USKRS" što znači početak, novo buđenje, novi život.
U suradnji dviju kolegica knjižničarki ostvarila se suradnja Volontera SS Jelkovec i učenika OŠ Vodice.

- Želimo simbolično pokazati da želimo pomoći u novom početku, novim pobjedama i buđenju. Organizirat ćemo prodaju uskrsnih simbola koje sami izrađujemo, kako bismo skupljenim prilozima pomogli izradu vlasulja, naime kosa je donirana, ali nedostaje novca za izradu vlasulja. – poručili su iz OŠ Vodice

large_img_72565.jpg

Spomenimo, udruga „kosaLjubavi" djeluje dvije i pol godine. Udruga se u samom početku bavila prikupljanjem donacija kose, no ubrzo se pokrenula i izrada vlasulja od donirane kose. Kosa je pristizala iz cjeloga svijeta. Priključili su se frizeri te brojne škole i gradovi. Imaju i rekordere, a to je grad Slatina, koji su u samo par sati prikupli 175 donacija kose te se odazvalo najviše frizera. Donacije kose su stopirane od 1.1.2017.

Razlog stopiranju je taj što je udruga do tada zaprimili preko 10 000 donacija. Izrada vlasulja, ručni rad te činjenica kako u Hrvatskoj ima jako malo vlasuljara. Potrošnja donacija je spora s obzirom na količinu donacija. U evidenciji udruge imaju preko 60 korisnica u dobi od 5 - 35 godina. Do danas je predano 38 vlasulja, što je veliki uspjeh. Vlasulje se doniraju oboljelima od malignih i autoimunih bolesti, a udruga snosi trošak istih.

Izrada jedne vlasulje iznosi od 5. 000,00 do 7.000,00 kn . Zahvaljujući kampanji BUDI JAKA , udruga je osigurala financiranje čak 24 vlasulja. Financijskih donatora treba s obzirom da vlasulje izrađuju i za autoimuna oboljenja - Alopeciju

U lipnju, 2017. udruga je dobila prostor od grada Zagreba u roh-bau stanju koji moraju sami urediti. Prostor je veličine od 118 m2 koji je nužno potreban za radionice, skladištenje kose i naravno održavanja raznih radionica s volonterima i samim korisnicama.

Prostor bi omogućio i okrugle stolove i ured koji trenutno nemaju za informiranje i podršku korisnicima. U prostoru bi se izlagale vlasulje i perike koje bi korisnice mogle i isprobati te ih odmah i nositi. Razlika između vlasulje i perike je u tome što je vlasulja izrađena od vlasi (100% prirodne kose) dok je perika od umjetnih vlakana. Perike dobivamo kao donacije te njih prosljeđujemo ženama koje nisu u mogućnosti priuštiti vlasulje. Osim puno rada i privatnog odricanja mogu se pohvaliti nagradom Ponos Hrvatske 2015. i nominacijom za Dobrotvorku godine 2016.

Svaka nagrada i nominacija je veliki pokazatelj da ljudi vjeruju u njihov rad što je velikog značaja.

large_img_72567.jpg

Trenutno je udruga u fazi prikupljanja donacija za uređenje prostora. Prikupljaju financije i donacije u obliku materijala i novčanih sredstava. Za uređenje im je potreban materijal poput knaufa, pločica, radijatora, bojlera, slavine, uredskog materijala.

Foto: OŠ Vodice

Tags
djelomob1.jpg