Ožujak 23, 2018 2936

Time bi se velikim dijelom riješio problem učestalog otkazivanja linija

Zastupnica Branka Juričev-Martinčev apelirala u Saboru da se pronađe način kako bi se Šibenskoj kninskoj županiji osigurali brži i kvalitetniji brodovi

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zastupnica Branka Juričev-Martinčev je danas u Saboru istakla potrebu kvalitetnijeg povezivanja otoka s kopnom u Šibensko-kninskoj županiji. Najviše problema, naglasila je, pojavljuje se u povezivanju otoka za jačih vjetrova, posebno najudaljenijih Žirja i Kaprija.

Samo u prošloj godini, otkazano je čak 80 plovidbi što je neprihvatljivo za žitelje otoka i prava je odsječenost otoka od ostatka svijeta, a jedan od razloga je što su brodovi na tim linijama već zastarjeli.

U okviru saborske rasprave o Izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima u 2016 pohvalivši napore koje ova Vlada i nadležno ministarstvo čini za revitalizaciju naših otoka, zastupnica se osvrnula na još uvijek prisutne probleme adekvatnog pomorskog prijevoza.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za isplatu potpore brodarima u 2016. izdvojilo je 303 milijuna kuna. Poštujući geografske specifičnosti naših županija, zastupnica je podsjetila da je za Šibensko-kninsku županiju od toga izdvojeno svega 18 milijuna kuna.

Svjesna činjenice da su na snazi važeći koncesijski ugovori, zastupnica Juričev-Martinčev apelirala je da se pronađe način te za područje Šibensko-kninske županije osiguraju brži i kvalitetniji brodovi. Time bi se sigurno velikim dijelom riješio problem učestalog otkazivanja linija.

''Znamo da upravo ta veza kopna i otoka daje najveći osjećaj sigurnosti i da otočani kad razmišljaju da li ostati na otoku ili se pak vratiti na otok, kao prvo navode taj osjećaj sigurnosti kada mogu i po kojem vremenu stići do kopna'' izdvojila je zastupnica.

Pozdravljajući pripremu novog Zakona o otocima, zastupnica je izrazila nadu da će njime biti obuhvaćeni i neki od percipiranih problema o kojima se već dulje raspravlja. Međutim, koliko god neko zakonsko rješenje bilo kvalitetno, moramo osvijestiti činjenicu da su ljudi ključni razvojni faktor. Nekad se pitamo zašto pojedini otoci stagniraju, a neki se razvijaju. Međutim, neke sredine odbijaju sve razvojne projekte, investicije i investitore, a neki ih prihvaćaju. Često imamo slučaj da jedan dio stanovnika naših otoka posebno povremenih zauzimaju a priori negativan stav spram investicija. ''Svi oni koji dolaze povremeno na otok vrlo rado bi da se, kako mi kažemo, kupaju u svojoj škrapici i imaju mir. Međutim, ljudima na otoku, trebaju nova radna mjesta i investicije, i napredak samog otoka. Stava su da će bez investicija njihov otok stagnirati. Tako da su često na samom otoku sukobi mišljenja i stava oko nekih investicija što udaljava investitore od tih sredina'' zaključila je.

Izlaganje zastupnice Juričev-Martinčev otvorilo je diskusiju u kojoj su naglašene posebnosti naših otoka i života na njima. Izdvojeni su prijedlozi za kvalitetnije rješenje sufinanciranja brodskog prijevoza te uvođenje novih brzobrodskih linija.

Poslijednja izmjena dana Subota, 24 Ožujak 2018 11:58
djelomob1.jpg