Svako dite, svaki mladi čovik, vridi noliko koliko jezika poznaje, a među njima sveto je poznavanje govora svoga mista

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

-Svako dite, svaki mladi čovik, vridi noliko koliko jezika poznaje, a među njima sveto je poznavanje govora svoga mista - ovom mišlju se vodila učiteljica Kata Franin kada je pokrenula Škatulu vodiških riči, vannastavnu aktivnost za učenike prvih razreda u Osnovnoj školi Vodice.


Na tom satu se ne koristi olovka, nego lapiš, ne čitaju se knjige nego libri, a po onome što nam učiteljica Kata govori, učenici taj svoj vodiški itekako duperaju.

"Kada nauče neke nove vodiške riječi, djeca ih vole koristiti, posebno pred drugom djecom da se prave malo važni", govori nam učiteljica.

Za sada ovu aktivnost pohađa 12 učenika, a dogodine, po svemu sudeći, bit će ih i više.

Sat vodiškog se održava jednom tjedno, a učenje se provodi kroz igru jer tako djeca najbolje uče; igraju se stare vodiške igre, kao što je igra mendulama, govore se brojalice, koje djeca i sama stvaraju, uče se stare pjesme na vodiškom govoru, a uči se i vodiška abeceda koja ima 28 slova, sva osim h i lj.

Svaki put djeca dobiju i zadatak da napišu neku rečenicu ili pjesmu, a također da i kod kuće pitaju za neke riječi od svojih roditelja, baba i dida.

WhatsApp_Image_2018-04-25_at_22.47.571.jpeg

Na taj se način i učiteljica Kata prisjetila riječi koju je skoro zaboravila; pitašencija, što znači tekuća ljekarija, odnosno ono što bi na standardnom jeziku nazvali sirup.

"Učeničke radove ponekad izlažemo na hodniku škole tako da se i ostali upoznaju sa pokojom vodiškom riči koju ne poznaju, a i roditeljima bude jako drago kada se tako prisjete nekih zaboravljenih izraza", kaže Kata.

Škola nije zaboravila svoj govor, pa tako vodiški uvijek ima rezervirano mjesto na školskim priredbama, a na dan grada Vodica, 3. svibnja, kompletno cijela nastava se održava na lokalnom govoru.

Udruga Perlice se također uključila u očuvanje lokalnog govora i općenito lokalnih običaja, pa je tako za Uskrs djeci pokazala kako se radi karitula, pletenica sa jajetom, tradicionalno vodiško sla(t)ko.

Također su uprizorili sv. Lucu koja je pomalo zaboravljeni vodiški običaj, a za iduću godinu je u planu djecu poučiti kako se pleše vodiško kolo.

"Poanta je da se svi zajedno potrudimo da lokalni govor, običaji, pjesme, recepti i ostale posebnosti našega kraja opstanu, da se njeguju i čuvaju od zaborava. Ono što je bitno je zadržati lokalni izričaj i poznavanje barem riječi, ako ne i izgovora te da u sebi nosimo dio te baštine koja će izumrijeti ako ju ne održavamo", zaključila je Kata

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close