Srpanj 11, 2020
Infovodice

Infovodice

naslovna
Grupa vještih monociklista iz Njemačke već nekoliko godina redovito u vrijeme Uskršnjih praznika posjećuju Vodice i koriste našu blagu klimu za usavršavanje svojih vještina.

Ove godine su došli u većem broju jer su im se pridružili i njihovi prijatelji iz Austrije, Mađarske i Slovačke raznih dobnih skupina koji sa svojim majstorskim akrobacijama privlače pažnju mještana i ostalih znatiželjnika.

Nadamo se da će i narednih godina nastaviti tradiciju i u što većem broju posjetiti naše mjesto.

{datsopic:1814 left}{datsopic:1815 left}{datsopic:1816 left}{datsopic:1817 left}

virada
Sada već tradicionalni malonogometni turnir vodičkih kafića, ove godine održat će se 04. i 05. travnja na igralištu kod OŠ Vodice. Organizator turnira je novoosnovana humanitarna udruga "Daj 5 od srca" a na turniru sudjelovat će šest vodičkih kafića i to: caffe bar Virada, caffe bar "Kju", caffe bar "Centar", Pizzeria "Tony", night bar "Angels" te restoran "Reful".

naslovna-danvoda
U subotu, 23. ožujka 2013. godine u Kulturnom centru Vodice suradnjom LU "More", Udruge "Porart" i "Vodiških Perlica" prigodnim radionicama obilježio se Svjetski dan Voda. Radionice su namijenjene članovima vodičkih udruga i zainteresiranim građanima, a na ovaj način željelo se evocirati na nekadašnja okupljanja uz rad i pjesmu.

Yellow Submarine St Barth
Od ove godine u turistička ponuda Vodica bit će obogaćena sa jednim posve novim i zanimljivim načininom upoznavanja naše obale. U najmanju ruku neobična polu-podmornica, omogućit će ljubiteljima mora i obale zanimljivo iskustvo razgledavanja podmorja vodičkog akvatorija.

talentomanija-zvizdaokOvogodišnja "Vodiška zvizda", "Talentomanija" i malonogometni turnir "Šest kafića" bit će prve humanitarne akcije članova humanitarne udruge "Daj 5 od srca" nakon osnivanja.

glazba32
Rano ujutro, 18. ožujka 1928. godine Vodičane je probudio neki novi zvuk, zvuk koji većina tadašnjeg stanovništva nikada nije čula, a to je bio zvuk limene glazbe – hrvatskog muzičkog društva – "Starčević" kako se tada zvala Vodička glazba.

naslovna-biciklijada
Tradicionalna, četvrta po redu biciklijada „Pozdrav proljeću" održala se ove nedjelje 17. ožujka.
Kao i uvijek do sada okupljanje sudionika bilo je kod spomenika na vodičkoj rivi, odakle se krenulo preko Okita do spomen područja Kozara gdje je uz zabavu i druženje organizirana i Alka na biciklima.

CMC-najava
U zagrebačkom restoranu Gallo u srijedu je održana prva konferencija za medije na kojoj je objavljeno kako će se ovogodišnji CMC festival, koji okuplja ponajbolje izvođačice i izvođače pop, rock i zabavne glazbe održati 14. i 15. lipnja u Vodicama.
CMC festival ove će godine pokušati nadmašiti lanjski, a dosadašnji potvrđeni izvođači su i dokaz tome. Neki od izvođača koji će rasplesati Vodice i njihove goste i čije će pjesme biti nezaobilazan dio ljetnog repertoara su Jelena Rozga, grupa Magazin, Colonia, Mladen Grdović, Željko Bebek, Ivan Zak, Teška industrija i Kemal Monteno te mnogi drugi.

borov-prelac
Zbog ovogodišnje blage zime došlo je do velikog množenja borovog prelca - štetočine koja u fazi gusjenice doslovno proždire borove šume.
Gusjenice inače mogu ostati u gnijezdu i po nekoliko godina jer čekaju povoljne klimatske prilike, pa kada krenu silaziti sa borova, obično je to masovna pojava. Kako je u Vodicama većim dijelom borova šuma uz plažu, nije suvišno upozoriti naše mještane koji su skloni alergijama, djecu te pogotovo vlasnike pasa, da budu oprezni prilikom šetnje ispod borova dok traje proljetna opasnost a to je do kraja ožujka pa i do sredine travnja.

Kako bi vlasnike pasa upoznali sa opasnostima od borovog prelca te na koji način zaštiti kućne ljubimce, kontaktirali smo našeg veterinara Zdravka Zoricu

-Dali je bilo slučajeva u Vodicama alergijske reakcije kod pasa na gusjenicu borovog prelca?

haskiOve godine borov prelac je malo ranije počeo stvarati probleme kod pasa nego prijašnjih godina. Već prvih dana ožujka u veterinarskoj ambulanti u Vodicama imali smo 10-tak pasa "otrovanih" od gusjenica borova prelca. Simptomi su varirali od blagih oteklina usta, jezika i očiju pa sve do po život opasnih simptoma.

Jedan od drastičnijih primjera odigrao se kod haskija starog 8 mjeseci (na slici). Kod njega je jezik toliko natekao da nije mogao stati u usnu šupljinu, prijetila je opasnost od ugušenja, nateklo je i ždrijelo. Vlasnica je brzo reagirala, kad je primijetila da nešto nije u redu sa psom odmah je dovezla psa u našu ambulantu. Pas je jako teško disao i bio je životno ugrožen. Dobro odabranom i pravovremenom terapijom stanje mu se počelo popravljati već nakon 10-tak minuta. To se sve odigralo uvečer oko 20 sati, a pas je do ujutro se potpuno oporavio.

-Kako se manifestira alergijska reakcija kod psa te što treba u tom slučaju vlasnik psa učiniti ?

Gusjenice imaju razvijenu obranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru sa kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju. Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa (i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije pa čak i anafilaktičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusjenica.

Pri kontaktu dolazi do naglog oticanja gubice, zatvaraju se oči, cijela glava psa počinje strahovito svrbiti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u fatalnom trenutku otvorena gubica, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gubice više nije moguće. Disanje je otežano, a moguće je i da dođe do nekroze jezika i zbog toga do otpadanja dijelova jezika.

-Što savjetujete vlasnicima pasa za vrijeme dok traje opasnost od borova prelca ?

Ako se već šeta po područjima gdje ima borova treba držati pse na povodcu i tako spriječiti da diraju gusjenice borova prelca. Ako dođe do kontakta i alergijske reakcije, treba se hitno javiti u veterinarsku ambulantu, jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela te zatvaranja dišnih putova.
Ako nismo u mogućnosti što prije doći do veterinara trebalo bi staviti topli oblog na otekline na glavi jer je otrov termolabilan.

Zahvaljujemo se Zdravku Zorici, dr.med.vet. na odgovorima i savjetima

naslovna-vucak
Članovi Humanitarne udruge za pomoć djeci, bolesnim i nemoćnim osobama i socijalno ugroženim obiteljima '' Daj 5 od srca'' Vodice u osnivanju, dana 07. ožujka 2013. godine posjetila je Centar za rehabilitaciju Varaždin, podružnicu Pustodol u Donjoj Stubici, te njihovom štićeniku Vodičaninu, JOSIPU VUČKU, kao i samoj ustanovi donirali i uručili prigodne poklone i potrepštine kupljene sredstvima prikupljenim u do sada održanim humanitarnim akcijama.

Delegaciji iz Vodica u sastavu Zoran Mijat, Tomislav Roca, Suzi Šprljan, Anita Roca i Iva Bulat, osobito se dojmio dirljiv susret s našim mještaninom Josipom , kao i susretljivost cijelog osoblja na čelu s voditeljicom podružnice g-đom Vlastom Rak. U ugodnom druženju i razgovoru upoznali su se s načinom rada Ustanove, te njihovim potrebama, kao i potrebama našeg mještanina, te obećali nastaviti daljnju suradnju.
Foto: Zoran Mijat; Suzi Šprljan

{datsopic:1590 left}{datsopic:1582 left}{datsopic:1592 left}{datsopic:1594 left}{datsopic:1596 left}{datsopic:1597 left}{datsopic:1598 left}{datsopic:1599 left}{datsopic:1600 left}{datsopic:1601 left}{datsopic:1602 left}{datsopic:1583 left}{datsopic:1584 left}{datsopic:1585 left}{datsopic:1586 left}{datsopic:1587 left}{datsopic:1588 left}{datsopic:1589 left}{datsopic:1593 left}{datsopic:1591 left}

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close