SDP TOP DESK
Jasminka Fišer Gavranović

Jasminka Fišer Gavranović

Jasminka Fišer Gavranović je prvenstveno dugogodišnja licencirana agentica za prodaju nekretnina.  Rođena u Slavoniji, odrasla u Zagrebu, kratko vrijeme živjela u Londonu, te se konačno sa svojom obitelji skrasila u Dalmaciji, u prekrasnim Vodicama. Nakon raznovrsnih poslova u Zagrebu, pronašla se u svijetu nekretnina u Vodicama, u poslu u kojem uživa i kojeg vodi zajedno sa suprugom Franom.

Od 2005. godine bavi se posredovanjem u kupoprodaji nekretnina, te sa svojim timom u agenciji „Alfa nekretnine“ organizira razne projekte kojima se izdvaja na tržištu. Najponosnija je na projekt kojim među rijetkima u Hrvatskoj, 2011. godine snima i sudjeluje u popularnoj američkoj polusatnoj TV emisiji  „House Hunters International“  gdje se prikazuje kako se kupuju nekretnine u raznim dijelovima svijeta. Tu je kao domaćin emisije svog kupca iz Australije dovela u Vodice i to prikazala gledateljima cijelog svijeta, što je bila odlična reklama ne samo za njezinu agenciju nego i za cijele Vodice.

U svom dugogodišnjem radu s nekretninama vidjela je svakakve apartmane i kuće, te se u 2018. godini odvažila otići korak dalje i to u svijet home staginga. 2014. godine je završila obuku na engleskom jeziku i dobila diplomu „Certified Home Staging and Property Styling Professional“,  zatim odrađuje i  „Home Staging Business Training Program“ te je tako kompletirala sva znanja koje je smatrala potrebnim da bi se mogla baviti ovom novom atraktivnom djelatnošću. Tako postaje lider u home stagingu u Hrvatskoj.

Uz aktivan angažman na društvenim mrežama i održavanje edukativnih prezentacija na temu home staginga,  njezin dodatan interes su pisanje, govorništvo i komunikacijske vještine.

Možda niste znali činjenicu da je ponekad vrlo teško prodati nekretninu koja ima potpuno sve uredne papire, a kamoli onu kojoj nedostaje neki važan dokument. Loša nekretnina s urednom dokumentacijom će se uvijek prije prodati od one dobre koja nema dokumente. Ovdje ćete saznati zašto.

Kupci će uvijek prije prijeći preko nekog tehničkog nedostatka ili nedostatka u uređenju, ali kada su dokumenti u pitanju, apsolutno svima je važno da je dokumentacija uredna i transparentna. Ako vas zanima koji točno dokumenti vam trebaju za prodaju stana, kuće ili zemljišta, nastavite čitati.

Kada prodajete svoju nekretninu preko ovlaštene agencije, ona će vas detaljno uputiti u dokumentaciju koja vam je potrebna za prodaju, te nećete trebati previše brinuti o tome.

Interesantno je kako nekada neki prodavatelji fantastično surađuju u svemu što im kažemo mi posrednici da je još potrebno pribaviti kod prodaje, i čim sve pribave, donesu nam na pregled, te tako vrlo brzo zaprimamo urednu nekretninu u prodaju. Dok nažalost ima i onih koji ne pribave ono što se od njih traži jer misle da je to valjda obaveza kupca, te se nikada više ne vrate u ured agencije, misleći pri tome da agencija komplicira, pa će oni kao sami prodati to što imaju.

Nemojte nikada zaboraviti da svaka agencija za promet nekretninama živi od ovog posla i da je njoj u interesu da bude profesionalna. Od agencije se očekuje da nekretnina koju prodaje ima 100 % urednu dokumentaciju, jer će ju tako lakše prodati. Svakoj agenciji je cilj da kada teškom mukom pronađe kupca za određenu nekretninu, da se s kupcem doslovno Ugovor o kupoprodaji može raditi sutra. Kupcima nije potrebno pričati neke priče kako za nekretninu nešto nedostaje pa će biti naknadno dostavljeno i slično.  I agenciji i samom prodavatelju je najmanje potrebno da, ne daj bože, propadne posao zbog nesređenih papira.

Morate znati da kada se netko obrati agenciji sa željom da kupi nekretninu, da taj kupac očekuje kada već ide preko agencije, da onda ne mora brinuti još i o dokumentaciji nekretnine koju kupuje.

 

DVIJE NAJVAŽNIJE STVARI OPĆENITO ZA PRODAJU STANA ILI KUĆE

 

 1. VLASNIŠTVO NEKRETNINE

Uvijek je za prodaju nekretnine važno dokazati tko je vlasnik odnosno prodavatelj, što se dokazuje vlasničkim listom, odnosno ZK izvatkom. O tome sam opširno pisala u blogu pod nazivom: „Kako provjeriti tko je vlasnik bilo koje nekretnine?“

 

 1. LEGALITET GRAĐEVINE

Potrebno je dokazati da li je nekretnina koja se prodaje sagrađena po projektu za kojeg je izdana građevinska dozvola. Vrlo je važno da je nekretnina legalno sagrađena, jer nije isto prodavati legalnu ili potpuno nelegalno sagrađenu nekretninu. I o tome sam pisala u blogu pod nazivom: „Čisti papiri“.

Također znamo da je važna i LOKACIJA, ali ja je u našem okruženju ne bih stavila na prvo mjesto, jer ako je nekretnina na dobroj lokaciji a nema uredno vlasništvo ili legalitet, bit će ju problem prodati. Zatim je važno i NJENO UREĐENJE za koje postoji nova posebna taktika objašnjena u tekstu „Fantastična nova usluga na tržištu nekretnina – Home staging,  kao i formirana CIJENA.

Ovdje ćemo se koncentrirati samo na dokumentaciju koja je potrebna za prodaju, te u nastavku navodim detaljno što je sve dobro imati kod prodaje, da biste olakšali kupoprodaju sebi, kupcu i  agenciji koja vas zastupa.

Dolje navedeni dokumenti su potrebni svakom prodavatelju nekretnine bez obzira da li ju on prodaje preko agencije ili ne.

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA PRODAJU KUĆE

 • Zemljišnoknjižni izvadak (vlasnički list)
 • Građevinska dozvola ili drugi dokument kojim se odobrava građenje
 • Uporabna dozvola ili drugi dokument kojim se odobrava uporaba (Uvjerenje za uporabu, Rješenje o uporabi, Završno izvješće nadzornog inženjera)
 • Ako je nekretnina starije gradnje, građena prije 1968. godine, treba vam Uvjerenje s katastra da je nekretnina evidentirana u katastarskom operatu prije 16.02.1968.  te Uporabna dozvola za građevine izgrađene prije 16.02.1968.
 • Ako je nekretnina bila u postupku legalizacije, tada vam treba dokument koji se zove Rješenje o izvedenom stanju
 • Kopija katastarskog plana s ucrtanim najnovijim stanjem nekretnine
 • Energetski certifikat

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA PRODAJU APARTMANA ILI STANA

 • Zemljišnoknjižni izvadak (vlasnički list) etažne jedinice koja se prodaje
 • Građevinska dozvola ili drugi dokument kojim se odobrava građenje ovisno o datumu izdavanja
 • Uporabna dozvola ili drugi dokument kojim se odobrava uporaba (Uvjerenje za uporabu, Rješenje o uporabi, Završno izvješće nadzornog inženjera )
 • Etažni elaborat s tlocrtom stana i izračunom površine i koeficijenata za pojedine prostorije
 • Ako je nekretnina bila u postupku legalizacije, tada vam treba dokument koji se zove Rješenje o izvedenom stanju (koje zamjenjuje Uporabnu dozvolu)
 • Kopija katastarskog plana s ucrtanim najnovijim stanjem nekretnine
 • Energetski certifikat

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA PRODAJU ZEMLJIŠTA

 1. Zemljišnoknjižni izvadak (vlasnički list)
 2. Kopija katastarskog plana
 3. Potvrda o namjeni zemljišta

 

ZAKLJUČAK

Nije uputno da sami prodajete nekretninu za koju ne znate da li ima sve potrebne dokumente ili ne.

Za slučaj da nemate ZK izvadak, ako se obraćate agenciji, trebate barem znati ime katastarske općine i broj katastarske čestice, jer će ga agencija lako pronaći na internetu.

Ako je vaša nekretnina uredno upisana u ZK izvadak, to nikako ne znači i da je legalno sagrađena. U zadnje vrijeme se upisuje pozitivna zabilježba, što znači da nekretnina ima neki „pozitivan“ dokument, kao što je Uporabna dozvola ili Rješenje o izvedenom stanju. Kada nije upisana nikakva zabilježba, to isto može značiti da samo pozitvna zabilježba nije upisana, a u stvarnosti možda postoji dokument koji dokazuje legalitet, samo nije upisan iz nekog razloga. Isto tako ukoliko nema nikakve zabilježbe, to može također značiti da je vaša nekretnina sagrađena protivno građevinskoj dozvoli, što znači da je nelegalna. U svakom slučaju treba dobro ispitati da li uopće postoji bilo kakav dokument koji dokazuje legalitet nekretnine.

To su česte zamke ovog posla koje znaju jedino iskusni i stručni agenti za nekretnine. Zato vas pozivam da se obratite licenciranoj agenciji za nekretnine koja neće površno pregledati vašu dokumentaciju nego će ju vrlo detaljno proučiti, te će vas upozoriti na dokumente koji vam nedostaju.

Ako se ikad iz bilo kojeg razloga odlučite prodati stan, kuću ili zemljište koje posjedujete, ovdje ste naučili koje dokumente trebate posjedovati. Ukoliko budete imali spremne sve navedene dokumente prije prodaje, olakšat ćete posao svima, i agenciji, i kupcu, a prvenstveno sebi.

 

______________

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, komentirajte, lajkajte i podijelite ga.

Pronađite nas na našoj web stranici Alfa nekretnine, na društvenim mrežama FacebookInstagram Instagram Home staging, Pinterest ili se pretplatite na naš YouTube kanal.

Autorica teksta: Jasminka Fišer Gavranović – vlasnica agencije Alfa nekretnine iz Vodica, dugogodišnja ovlaštena agentica za nekretnine i home staging ekspert

Alfa nekretnine, Obala Juričev Ive Cote 27, Vodice

ured tel. 022 441 292, mob. 091 525 3260

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Neki dan mi ulazi u ured gospodin koji bi prodao stan na prvom katu u svojoj kući te govori kako su svi papiri čisti, međutim ja si dam vremena da sve provjerim i na kraju kažem: „Mislim da imamo problem!“

Mi svi volimo naše domove, naše stanove ili kuće. Uredili smo ih kada smo mogli, dekorirali kako smo znali, s onoliko novaca koliko smo imali i kako nam se sviđalo.  Ono što zovemo „dom“, ustvari odražava našu osobnost i čuva bezbroj uspomena. Kaže se da je doma uvijek najljepše, zato što je tamo naša obitelj i jer je tamo toplo, ugodno i udobno. Upravo zbog toga,  kada se odlučimo za prodaju našeg stana ili kuće u kojoj živimo ili smo živjeli, još uvijek taj dom i dalje ima specijalno mjesto u našem srcu i teško je reći zbogom prostorijama u kojima smo proveli važan dio svog života.

Međutim, jako je važno, ako donesemo odluku o prodaji, da se kao prodavatelj nekretnine pripremimo na činjenicu da to uskoro više neće biti naš dom. Trebamo polako početi isključivati svoje emocije i pokušati razumjeti da je taj naš „dom“ sada ustvari  „nekretnina za prodaju“. 

Marketinški rečeno, kompletna nekretnina sa svojim unutarnjim i vanjskim uređenjem, treba postati proizvod kojeg je poželjno lijepo upakirati da bismo ga dobro prodali

Sada je sve jasnije, da je kod prodaje nekretnina, pored čistih papira koji se odnose na vlasništvo i legalitet nekretnine, te pored njene lokacije i cijene, važno i kako je ona uređena.

Jeste li znali da se nekretnina ustvari kupuje osjećajem? „Sviđati se“ je osjećaj koji treba kupcu da bi se odlučio upravo za vašu nekretninu. 

"Kada odradite "upakiravanje proizvoda", uredite vašu nekretninu i učinite sve što je moguće da ona bude konkurentna na tržištu, ključno je da isključite svoje osjećaje kako biste lakše prošli kroz cjelokupni proces. U tim trenucima osjećaji su ti koji su potrebni kupcu pa ga je potrebno pridobiti lijepo uređenom nekretninom. Kupac tada počinje uključivati svoje osjećaje i kupuje samo ono što mu se sviđa, ono što mu ostavi najbolji dojam, odnosno kupuje onakvu nekretninu u kojoj vidi sebe. 

Takav način psihološke pripreme će vam pomoći upravo tada kada se ta situacija s prodajom uistinu i dogodi, te ćete se lakše moći oprostiti s prostorom u kojem ste živjeli. Ići ćete puno jednostavnije u nove životne planove i nećete se previše osvrtati na mjesto gdje ste proveli dio svog života.

Uredite i dekorirajte nekretninu tako da se svidi vašim potencijalnim kupcima kako bi oni mogli zamisliti svoj život u njoj. Probajte postići onaj „wow“ efekt. 

Izdvojite se već u oglasima po slikama koje ćete objaviti. Neka vaša nekretnina na oglasima izgleda bolje od drugih u vašoj blizini. Tako ćete si povećati izglede da što više ljudi dođe pogledati baš vaš stan ili vašu kuću. Nemojte dozvoliti da kupci samo dolaze i odlaze nezadovoljni, bez ikakve ponude. Lijepo uređena nekretnina ima puno veće šanse za prodaju. 

Nemojte zaboraviti da svaki kupac želi život sa stilom, pa mu zato upravo to i pripremite.

Da bi se postigao izgled „nekretnine za prodaju“, preporučuje se koristiti tehnike home staginga, ili barem koristiti home staging konzultacije, koje treba slijediti, te tako povećati šanse da se nekretnina proda brže i to za maksimalnu moguću cijenu. 

NEUREĐENE NEKRETNINE  ZA PRODAJU

Na tržištu ima predivno uređenih nekretnina gdje prodavatelji angažiraju profesionalne fotografe, te tako plijene pažnju po oglasnicima izvrsnim fotografijama. Ima i onih prodavatelja koji urede svoju nekretninu solidno i ako ništa drugo, bude sve uredno za slikanje. Međutim ima priličan broj prodavatelja koji se baš i ne potrude da pravilno prezentiraju svoje nekretnine, pa se čude što ih ne mogu prodati.

Jeste li obratili pažnju na oglase za prodaju nekretnina koji se vrte po hrvatskim Internet portalima za nekretnine? Jeste li primijetili kako na fotografijama izgledaju interijeri nekretnina koje se prodaju? Sigurno ste se začudili kada ste vidjeli da ima slika od prostorija koje su neuredne, gdje prodavatelji nisu ništa napravili da ih uljepšaju, pa čak nisu odradili niti najosnovnije pospremanje. Mnogi nažalost  takvim fotografijama već unaprijed otjeraju svoje potencijalne kupce. 

Iz iskustva profesionalnog agenta za nekretnine, mogu potvrditi da nam se ponekad dogodi, čak i kada dogovorimo termin za slikanje nekretnine koja se prodaje, da nas prodavatelji dočekaju totalno nespremni. Bez ikakve grižnje savjesti nas uvode u svoju nekretninu i govore da slobodno slikamo. Oni niti u jednom momentu ne pomišljaju da su, ako ništa drugo, mogli pospremiti barem toliko kao da čekaju goste. Bude tu svega, od razbacane odjeće po stolicama i krevetima, preko prljavog suđa u sudoperu,  kuhinjskih stolova natrpanih kojekakvim nepotrebnim sitnicama, nekakve kante, metle, igračke posvuda i slično.

A mi onda u čudu, ne znamo što bi slikali, pa onda slikamo lustere i tamo neki zid sa slikom i slično. Slikamo ustvari dijelove nekretnine koji nam se čine minimalno u redu za prezentaciju na internetu. 

Nažalost imali smo nekoliko situacija kada smo pristojno trebali saopćiti prodavatelju da mi ipak ne bismo slikali njegovu nekretninu u takvom stanju, te da nam se javi ponovno kada se sve pospremi i kada bude spremno za slikanje. Objasnimo mu tada da će lakše biti prodati nekretninu koja je bolje prezentirana na internetu. Morate razumjeti da niti agencije ne žele na svojim stranicama imati fotografije neurednih nekretnina.

U zadnje vrijeme nam se sve češće događa da za slikanje nekretnine idemo po dvoje, jer dok jedan posprema i iznosi nepotrebne tvari u drugu prostoriju, zateže plahte, miče metle, krpe i slično, drugi pokušava u miru potražiti neki dobar uredan kutak za dobar kadar. 

U svom iskustvu s prodajom nekretnina, često čujem od kupaca (naročito od stranaca) kako  ima puno nekretnina kod nas, čije slike prikazuju nepospremljene i vrlo loše uređene interijere, te zato velika većina stanova i kuća na žalost uopće nisu atraktivne niti privlačne za kupce. Najčešći komentari kupaca su: „Pa zašto nisu to barem malo sredili prije prodaje?“. Kupci naprosto takve nekretnine niti ne žele ići gledati, jer razmišljaju koju im to poruku šalje prodavatelj slikom nepospremljenog stana. Ako se prodavatelj odnosi prema kupcu nemarno bez interesa da ga privuče, vjerojatno se tako nemarno odnosi i prema samoj nekretnini, te je to prva stvar zbog koje se kupci uopće niti ne odlučuju za pregled nekretnine, a kamoli za kupovinu.

Da se razumijemo ovo su samo najlošiji primjeri, ali su stvarni. Naravno da ima prekrasno uređenih nekretnina kada se veselimo da takvu nekretninu uopće dobijemo u prodaju jer će između ostalog  lijepe fotografije krasiti i naše web stranice. 

Slike nekretnina na internetu su prvo na što nailazi svatko tko traži nekretninu. Budite sigurni da nepospremljena i neuredna nekretnina neće privući ničiju pažnju, bez obzira koliko prostorije bile prostrane i možda kvalitetne u stvarnosti. Nitko od kupaca ne mašta o slikama nepospremljenih stanova i kuća. Objavljene slike zapuštenih nekretnina nisu dobre niti za agenciju koja prodaje takvu nekretninu, a najmanje koristi od takvih slika imaju prodavatelji. 

Kada je u pitanju tako velika novčana transakcija, ali i veliki pomak u životu za kupca, ako ste prodavatelj, nemojte dopustiti da vaša lijenost ili jedna manja investicija stoje na putu i da negativno utječu na prodaju vaše nekretnine.

Mi smo podneblje gdje teško prihvaćamo ideju da bi možda neko malo ulaganje moglo donijeti višestruku korist. Zato smatram da je vrijeme da se to promijeni i da kopiramo malo druge koji to već godinama uspješno rade. 

 

Postoje profesionalci koje se time bave i zovu se stilisti za nekretnine ili home staging experti koji će vam svoju uslugu naplatiti višestruko manje od dizajnera interijera. Oni će posebnim tehnikama, uz namještaj koji već imate, dodatno urediti i dekorirati nekretninu za prodaju i pretvoriti ju u prekrasan dom kojeg bi svatko poželio kupiti. Minimalnim ulaganjima mogu se postići veliki rezultati.

Zapamtite, nekretninu je potrebno lijepo urediti i dobro upakirati kao svaki drugi proizvod te svakako isključiti osjećaje, jer će se tako brže i lakše prodati, a to je jedini zajednički cilj i prodavatelju i agenciji koja ju prodaje! 

____________

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, komentirajte, lajkajte i podijelite ga. 

Pronađite nas na našoj web stranici Alfa nekretnine, na društvenim mrežama Facebook, Instagram , Instagram Home staging,  Pinterest ili se pretplatite na naš Youtube kanal

Autorica teksta: Jasminka Fišer Gavranović – vlasnica agencije Alfa nekretnine iz Vodica, dugogodišnja ovlaštena agentica za nekretnine, home staging expert           

Alfa nekretnine, Obala Juričev Ive Cote 27, Vodice 
ured tel. 022 441 292, mob. 091 525 3260
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Kako provjeriti da li ste upravo vi upisani kao vlasnik vaše nekretnine? Kako provjeriti da možda nekretnina sa slike nije vaša? Da biste razumjeli priču o vlasništvu, trebate prvo razumjeti razliku između katastra i zemljišnih knjiga, a zatim ćete saznati kako provjeriti vlasništvo. Mnogi brkaju katastar i zemljišne knjige, stoga ćete sada na početku saznati osnovne razlike.

U ova neobična vremena kada su nam televizor, laptop i mobitel najbolji prijatelji, kada gledamo vijesti 5 puta na dan i kada je svuda glavna vijest  koronavirus, predlažem da se malo odmorimo od te teške teme i naučimo nešto korisno vezano za nekretnine.

Svima nam zastane dah kada vidimo na internetu fotografiju lijepo uređene nekretnine, uredne, skladnih boja, s prekrasnim namještajem, vazama s raskošnim cvijećem predivnih boja, velikim terasama s ležaljkama i koktelom. Cijena obično bude sukladna izgledu.

Neki dan mi ulazi u ured jedan gospodin i kaže kako bi kupio apartman u Vodicama i da mu pokažem sve dvosobne apartmane blizu mora i moli me da ne lažem za udaljenost od mora. Pitam ja: „Kako mislite da vam ne lažem?“. „Pa sad sam bio u jednom apartmanu kojeg je oglasio prodavatelj i pisalo je da je samo 200 m od mora i da ima pogled na more, a ustvari je bio od mora 700 m, a pogled na more je imao samo ako se popnem na dimnjak!“

Najnovije
 • Information
  Podijeli

  Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

  Information
Najčitanije
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close