SDP TOP DESK
Marina Jakšić

Marina Jakšić

Ideja za naš sljedeći recept odlična je za nadolazeće ljetne dane kao lagano predjelo za vaše ukućane i prijatelje, ali i niske kalorijske vrijednosti.  Tikvica pripada porodici Cucurbitaceae u koju također spadaju krastavci, tikve i bundeve. Kao što je poznato postoji više vrsta tikvica no za pripremu jela najviše se konzumira obična tikvica koja izvana ima zelenu glatku koru, a  unutrašnjost je bijele boje.

Približavamo se jednom od najljepših dana u godini kada je priprema raznovrsnih kolača i slastica u svakom domaćinstvu već stvar tradicije, ljubavi, ali i guštanja. Mnoge obitelji povodom Božića okupljaju se za zajedničkim stolom na kojem je neizostavni dio svega, priprema slastica.

Jesen nam je polagano zakucala na vrata, a s njome i sezona ukusnih šljiva. Od davnina su blagodati šljiva prepoznate u kulinarstvu i gastronomiji, a koriste se za pripremu domaćeg pekmeza, marmelade, rakije, kompota, voćnih salata, zdravih napitaka, štrudli, pita, a u ovom receptu ja sam ih iskoristila za domaće knedle.

Ljeto je pred nama, dani su sve topliji, a mnogi od nas dan unaprijed pokušavaju osmisliti što će sljedeći dan kuhati odnosno pripremiti za ručak za svoju obitelj, rodbinu ili prijatelje. Živimo u modernom periodu kada mnogi od nas rade na nekoliko strana, brinu se za najmilije i imaju mnogo aktivnosti, pa im pripremanje obroka koje oduzima mnogo vremena nije prioritet. Upravo iz tog razloga odlučili smo vam predložiti ideju jednog zdravog, uravnoteženog i nutritivno hranjivog obroka kojeg je lagano pripremiti, prehrambene namirnice su vrlo dostupne, a vrijeme za pripremu je minimalno.

Naša sljedeća sugovornica više od dvadeset godina profesionalno radi na poboljšanju života i socijalnom uključivanju različitih marginaliziranih skupina. Riječ je o Mariji Alfirev koja od rođenja živi u Vodicama, koja je diplomirala i doktorirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu na području društvenih znanosti, konkretno grana defektologije. Ona ima bogato iskustvo u upravljanju različitim socijalnim, obrazovnim i društveno-poduzetničkim projektima i projektima koja uključuju poticanje zapošljavanja. Iz svega možemo zaključiti da je ova svestrana i ambiciozna žena mnogo znanja i truda unijela kako bi svojim stečenim znanjem i iskustvom doprinijela ljudima kojima je pomoć najviše potrebna.

Sljedeća priča dolazi nam iz naselja Grabovaca, a sugovornik u našoj inspirativnoj priči je Luka Bilać koji posebno za vodički portal govori o dotičnom naselju, saznajemo više informacija o tome na koji način će kao predsjednik Mjesnog odbora pomoći svojim mještanima, govori o glavnoj problematici naselja kao i projektu „Grabovačke kuće" kao jednom vrlo zanimljivom projektu.

Ovoga puta pripremili smo za vas nešto drugačije gdje smo za potrebe našeg intervju skoknuli do iskusnog ribolovca budući da nas je zanimalo kakvo je stanje ribe u Jadranskom moru s naglaskom na Vodice i okolice, koje vrste riba se najčešće love i kako izgleda jedan dan u životu jednog ribara. Mnogi od nas o ribi razmišljaju samo kao hrani kada ju nabavljamo i pripremamo za svakodnevni ručak, a riba je kao prehrambena namirnica jedna od osnovnih kod mediteranskog načina prehrane.

Većina od nas zna da je riba jako zdrava ukoliko se nađe nekoliko puta tjedno na našim tanjurima, no mnogi ne razmišljaju na način kako se ta riba lovi, koliko je vremenski potrebno da dođe od faze ulova do ribarnica pa na kraju i do naših tanjura te tko su osobe koje se svakodnevno bave ovom vrstom posla. Upoznajte Aljošu Juričeva, našeg sljedećeg sugovornika koji nam je odgovorio na naša pitanja o ribarstvu, otkrio što ga je najviše privuklo ka tom poslu i gdje vidi budućnost hrvatskog ribarstva.

Naš sljedeći sugovornik porijeklom je iz Dalmacije točnije Vodica, a trenutačno radi kao direktor Odjela za istraživana Imunološkog instituta u Zagrebu, jednog od najstarijih proizvođača cjepiva na svijetu. Poznat je po tome da je svoje mišljenje o koristi i štetama umjetnog stjecanja imuniteta cjepivima u igli iznio 2009. godine kao član Nadzornog odbora Imunološkog zavoda, a jedan je od rijetkih koji se usprotivio uvozu i distribuciji cjepiva za „svinjsku gripu" regulatornog tijela nekog proizvođača i/ili distributera.

Sudjelovao je na brojnim stručnim skupovima, dao preko 200 intervjua, a dva puta je bio ugošćen u EU Parlamentu. Također želimo naglasiti da je nedavno bio pozvan kao počasni govornik na prosvjednom skupu u Rimu u sklopu organizacije „Comvile" i svih ujedinjenih udruženja za slobodnu izbora na području Italije i naše regije gdje je javno iznio svoje mišljenje o svemu. Zanimljiva je informacija da je najveći otpor cijepljenja upravo u Dalmaciji, a Srećko Sladoljev će nam u našem intervju otkriti više informacija o tome što je interferon, je li se preporučuje cijepiti ili ne, negativne karakteristike koje po njemu donosi cijepljenje iglom, otkriva nam što o cijepljenju misli ostatak svijeta, kakva je budućnost Imunološkog zavoda te kakvo je opće stanje znanosti u Hrvatskoj.

Budući da su pred nama hladniji dani gdje nam organizam zahtjeva malo više energije nego uobičajeno, odlučili smo za Vas pripremiti još jedan slastan, ukusan i brzi kulinarski recept za koji vjerujemo da će vam se jako svidjeti. Mene nanovo uvijek oduševljava, a od malena ga je moja baka znala pripremati, kasnije je to nastavila majka, a danas to činim ja.

Osim što su Vodice jedna prekrasna turistička destinacija sa raznovrsnom ponudom koja je svake godine sve bolja i uspješnija, želimo navesti pozitivne primjere rada gradske uprave Grada Vodica koje su daleko više napravili od mnogih susjednih i većih gradova u Republici Hrvatskoj. Razgovarali smo s Markom Lugovićom, pročelnikom za graditeljstvo, komunalno vodni sustav i zaštitu okoliša, a s puno volje, pozitivne energije i entuzijazma, pročelnik Marko Lugović odgovorio je na sva naša pitanja koje ćemo vam sa zadovoljstvom prenijeti u ovom članku.

Stranica 1 od 2
Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close