Rujan 30, 2020
Renata Bastić

Renata Bastić

Mlada Vodičanka Iva Roca otkada zna za sebe ona je ta koja je uvijek bila iza fotoaparata. Kad ne bi imala što za raditi samo bi uzela mobitel ili staru „idiot“ kameru i fotografirala sve što bi joj se našlo ispred objektiva. Tek je kasnije shvatila da to nije radila iz dosade, već iz ljubavi prema fotografiji koja bi joj s njenih 18 godina već mogla postati opcija za pravi posao.

Prije godinu dana krenula je gradnja dječjeg vrtića u Dočinama, a radovi su sada u završnoj fazi. Preostali su još radovi na uređenju okoliša, kompletan završetak podova te sitni molerski prepravci u unutrašnjem dijelu. Kroz trideset dana sve stavke iz ugovora s Minigradnjom bit će gotove.

Sanja Antulov Mikić rođena je Splićanka, ali porijeklom iz Prvić Šepurine. Njeni roditelji izgradili su kuću u Vodicama gdje je još kao mala provodila sve svoje školske praznike, ali i tako usadili ljubav prema Vodicama. Ona ju je usmjerila i na daljnji život jer je upravo ovdje osnovala svoju obitelj i dobila dvoje prekrasne djece, sina i kćer. Slijedom toga, ali i turizma kao rastuće gospodarske grane u ovoj sredini tekao je i njen poslovni put. Danas je vlasnica agencije koja se bavi prodajom i posredovanjem u prometu nekretnina. 

Ovogodišnja nadasve neobična turistička sezona koja nije mnogo obećavala došla je kraju. Pad je itekako vidljiv, ali su rezultati puno boljih od očekivanih. Vratimo li se korak u natrag, primjerice u svibanj ili lipanj, rezultati su nadmašili i najoptimističnija predviđanja. Kad smo tada razgovarali s direktoricom Turističke zajednice grada Vodica, situacija je bila neizvjesna i očekivalo se svega 30 – 35 posto sezone koju smo imali prijašnjih godina. Gledajući sada ukupne podatke od početka godine do kraja kolovoza Vodice su tako, prema sustavu e-Visitor zabilježile 58 % dolazaka i 51 % noćenja.

U opusu 86-godišnjeg Boška Fržopa, otkada je nabavio svoj prvi fotoaparat još davne 1963., nalazi se čak 60 tisuća fotografija. Može se tu naći brojnih motiva ili dokumentiranih događaja, ali u njegovu fokusu najčešće su bili i ostali – kamen i dalmatinski krš.

Fržop, iako teško pokretan, klika još i danas, a u današnjoj emisiji koju smo popratili i s brojnim fotografijama pričao nam je o svom zanimljivom i teškom putu školovanja i radu u polju, studiranju, prvim fotografijama, ljubavi prema kamenu kao spomeniku, ali i o velikoj neostvarenoj želji.

Iako smo u sezoni bilježili izniman interes turista, s pogoršanjem epidemiološke situacije krajem kolovoza turistički djelatnici našli su se u problemima. Crvena korona-lista pokrenula je lavinu otkazivanja rezervacija u hotelima i privatnom smještaju te je bez mogućnosti ikakvog planiranja pred njima teška i neizvjesna jesen. Iz vodičkog hotela Olympia & Olympia Sky kažu kako su još krajem kolovoza donijeli logičnu odluku da ne rade s dva hotela te smanje troškove poslovanja. 

Kad je Sicilijanka Maria Rita Rando Baranović prije 33 godine došla živjeti u Šibenik na hrvatskom jeziku znala je reći tek 'dobar dan'. Iako je već i tada bilo teško se snaći u stranoj zemlji, nije ni slutila kako život može biti nepravedan, ali i nepredvidiv. U trenutku kad je obiteljski biznis postavio čvrste temelje krenula je njena borba sa zloćudnim karcinomom dojke, a nedugo zatim od karcinoma je umro njen suprug Josip. Ostala je sama s troje malodobne djece, a upornost ju je uvijek krasila. Danas sa svojim iskustvom pomaže brojnim oboljelima, predstavnica je talijanskog Konzulata te rukovodi vlastitu agenciju i kojoj spaja svoje dvije domovine.

Početak nove školske godine u uvjetima pandemije koronavirusa veliki je izazov za cjelokupno društvo. Svega nas dva dana dijeli od početka nastave, a mnogi roditelji, učitelji i učenici sa strepnjom očekuju ovu, po svemu, neobičnu školsku godinu. Boje li se Vodičani poslati svoju djecu u školu u ovim nepovoljnim epidemiološkim vremenima te jesu li spremni otkrili su nam u video anketi.

Nije bitno koliko diploma imaš, već je bitno shvatiti što želiš raditi i onda samo ustrajati na kvaliteti – priča nam Miroslava Rusnak Samohod koja je u životu promijenila 20-ak poslova u različitim područjima, ali i završila tri studija. Ona je rođena Ukrajinka koja je zamijenila europske metropole za Vodice i odlučila dokazati sebi i svijetu da se uz današnje resurse i tehnologije može baš sve. Otvorila je svoj salon za trajnu šminku, a klijentice joj stižu iz svih dijelova Hrvatske.

Više od 250 vodičkih mališana od ponedjeljka se vratilo u svoje vrtiće u kojima je počela nova pedagoška godina koja je po mnogočemu atipična. Zbog rada u uvjetima pandemije u vrtićima su propisani strogi protokoli prilikom dolazaka i odlazaka djece, kao i za vrijeme njihovog boravka u objektima. No, iz Tamarisa poručuju kako će se i uz maksimalne mjere opreza truditi da djeci bude ugodno i ne zaborave uživati.

Stranica 1 od 60
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close