djelomid1.jpg

Renata Bastić

Renata Bastić

S prvim ozbiljnijim radovima vodički mladi umjetnik Oliver Vodanov krenuo je u 7. razredu osnovne škole, kada je i otkrio platno kao idealnu podlogu za slikanje. Upravo je završio Opću Gimnaziju u Šibeniku te planira nastaviti u smjeru grafičkog dizajna, a tu je širok spektar poslova gdje može spojiti posao i zadovoljstvo.

Ljetna glazbena akademija ove je godine prvi put u Vodicama. Zahvaljujući suradnji Vodičke glazbe i Udruge hrvatskih trombonista i tubista Busina uz potporu Grada Vodica, vodičke Turističke zajednice, ali i Ministarstva kulture naši mladi glazbari, ali i oni iz okolnih gradova imaju priliku učiti od ponajboljih profesora i profesionalaca našeg kraja.

Zbog nerazjašnjenih uzroka nastanka, teškog puta do dijagnoze i različitih simptoma, multipla skleroza se često naziva i bolest s tisuću lica. S kroničnom upalnom i degenerativnom bolešću središnjeg živčanog sustava oštećenja mogu zahvatiti mozak i kralježničku moždinu. Kod većine oboljelih pojavljuje se između 20. i 40. godine života, a upravo s tek navršenom 21. godinom zahvatila je i našeg sugrađanina Denisa Brlasa Brlu koji je za Infovodice odlučio o njoj i progovoriti.

Prvi je dan ljeta! Zapravo, ljetni solsticij kreće od 22:44 sata i donosi dan s najviše sunčeve svjetlosti jer sunčeve zrake padaju na zemlju pod direktnim kutom i uzrokuju zatopljenje koje mi nazivamo ljetom. A što se ljeta općenito tiče, najveće vrućine i veliki toplinski val nad Europom pamtimo iz 2003., dok je najhladnije, ono kišno ljeto bez dugotrajnih vrućih razdoblja bilo 2014. godine. Sudeći prema prognozama ove godine ne očekuje nas ni jedno ni drugo, ali ipak visokih ljetnih temperatura uskoro još nema na vidiku te danas na plažama imamo samo najhrabrije kupače.

Prije stotinjak godina biti zanatlija bio je cijenjen i častan izvor prihoda koji je omogućavao težak, ali pošten život. Suvremeni način života i tehnološki razvoj doveo je stare zanate do izumiranja jer potrebe za zanatskim proizvodima gotovo i da nema. Primjerice, do prije samo 50 godina bilo je 7, 8 postolara u Vodicama, a danas nema nijednoga. Još ponešto, uglavnom starijim sugrađankama uskoče vridne ruke našeg Keke postolara koji je svoju radnju imao kod parka.

Ante Duvnjak i sin Tomislav u maslinarstvo i proizvodnju maslinovog ulja krenuli su prije 14 godina. Danas imaju preko tisuću stabala raznih sorti te raspolažu s dvije do tri tisuće litara ulja na godišnjoj razini. Godinama su prisutni na domaćim natjecanjima, ali i na onim najvećim, svjetskim. Pokupili su silne nagrade, a među zadnjima su čak dvije stigle iz New Yorka. O svemu tome, ali i općenito o problemima na tržištu i proizvodnji popričali smo s mlađom polovicom ovog maslinarskog tandema.

U današnjoj rubrici posvećenoj vodiškim mamama 'ugostili' smo jednu snažnu majku – Marijanu Juričev. Njen mali tim čine svima nam poznati hrabri dječak devetogodišnji Petar i dvije godine mlađa Nora. Dok su bili mali mami nije bilo jednostavno 'hendlati' s bebom i djetetom na respiratoru, no danas je sve lakše. Spasonosni lijek napokon je stigao, a braco i seka njeguju neku svoju posebnu vezu.

U današnjoj rubrici Vodiških mama 'ugostili smo mamu Jelenu Grgurev Sladoljev čiji mali tim čine suprug Branimir i djeca Jakov (5), Pia (3) i Mihovil (1 mj.) Zajedno rade većinu stvari i svugdje idu zajedno. Kaže, vrijeme s djecom je veselo,  dinamično, bučno  i nikad nije dosadno, a da će biti i 'teta' u vrtiću znala je još od osnovne škole.

Posebna veza Anđela Zorice (23) i životinja postoji odmalena, odrastao je u igri s njima. Uskoro završava petu (predzadnju) godinu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a nakon završetka studija planira se vratiti u Vodice i napokon početi raditi ono za što svo ovo vrijeme neprekidno uči. Prva je znanja rado upijao gledajući dokumentarce o egzotičnim životinjama. Vremenom ih je upoznavao, a i zaljubljivao se u, sve više vrsta. Jedna od njih su i zmije! Njihova 'sezona' upravo je krenula, a on nam je ukratko ispričao sve svoje spoznaje o njima. 

U današnjoj emisiji Vodiške beside ugostili smo našeg sugrađanina Marija Petrovića, prisutnog na više frontova – on je filmski operater, scenski tehničar i dopredsjednik Rukometnog kluba Vodice. U opuštenoj ćakuli privrtili smo sve tri teme!

Stranica 1 od 58
Najnovije
Najčitanije
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close