Svi 25, 2020
Renata Bastić

Renata Bastić

Na području šibensko-kninske županije 200-tinjak ljudi je u samoizolaciji. Policija je dobila 54 prijave o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je šest prekršitelja kojima će biti izrečene nemale kazne. U prkos neodgovornim pojedincima donosimo priču 27-ogodišnjeg Roke Juričev-Martinčeva Bukare koji je stigao iz Amsterdama i pravi je primjer pridržavanja uputa samoizolacije.

Nakon što je Hrvatska Vlada donijela 63 različite mjere za očuvanje radnih mjesta i paket zakona za pomoć gospodarstvu, zakoni su u hitnom postupku raspravljeni i danas usvojeni u Hrvatskom  saboru. Ovo je prvi set mjera koji se odnosi na one koji već osjećaju ili će tek osjetiti posljedice epidemije koronavirusa.

Mjere pomoći stižu iz vodičkog Stožera za civilnu zaštitu i gradske uprave. Slijedi oslobađanje plaćanja vrtića, komunalnih naknada i javnih površina, kao odgoda novih ovrha s mogućnošću obročne isplate. Projekti koji nisu od značaja za zdravlje i funkcioniranja grada će se prolongirati, a briga za starije i nemoćne je – na visokoj snazi.

Treći je dan škole na daljinu. Učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda osnovne škole) nastavu mogu pratiti prema dogovorenom rasporedu putem Trećeg programa HRT-a, a učenici viših razreda te srednjoškolci imaju online nastavne sadržaje koje mogu pratiti i preko Sportske televizije.

Vodičanima nije baš jednostavno ostati doma dok je ovako lipo vrime. Da je udrila zima i jača bura, bilo im lakše. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 18 sati pa su jutarnje sate, dok kod nas još nema zaraženih, a ni panike, iskoristili u šetnji, ali i na kavi na suncu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije na našem području nema oboljelih od Coronavirusa. Do sada su ukupno testirana 4 uzorka i svi su negativni. U samoizolaciji su 193 osobe, a u karantenu su smještene dvije osobe koje su državljani Republike Hrvatske. No, dvije osobe su ipak zatečene kako krše mjere samoizolacije, a za tri su izvidi upravo u tijeku.

U dvije obiteljske tvrtke Vodičana Josipa Bakmaza i supruge Marie u Slovačkoj stigla je narudžba od nekoliko stotina tisuća komada maski. Rade dan i noć, zaposlenici i od kuće, a stalno se javljaju i novi koji su po maski plaćeni 0,80 eura.

Doktorice iz vodičke ambulante upozoravaju na isto: ne dolazite u ambulantu ukoliko zaista nešto nije hitno, zovite i budite strpljivi. Dale su i upute kada zvati epidemiologa, hitnu ili liječniku ukoliko sumnjate na koronavirus ili bilo koju drugu bolest dišnih puteva. Obratila im se nekolicina sugrađana koja je doputovala iz inozemstva, a svima ostalima naglašavaju higijenu, izbjegavanje kontakata i osnaživanje imuniteta.

Portal Infovodice pokreće novu rubriku pod nazivom 'Vodiške mame', ali nekad će to biti i vodiški tate. Svaka mama je različita na svoj način, a opet – imaju mnogo toga zajedničkog. Svake nedjelje majkama (ali i tatama) želimo dati malo posvete, a one će nam pričati kako balansiraju svoje obaveze, možda otkriti koje je najčudnije pitanje im je dijete postavilo i još svašta nešto. Bravo za naše mame (ali i tate)!

U muci se poznaju junaci – kaže jedna stara narodna poslovica. Upravo nam na Facebook portala stigla poruka jedne sugrađanke s prekrasnom inicijativom – želi pomoći starijima i ostalim osjetljivim skupinama kako se ne bi dodatno morali izlagati opasnosti od koronavirusa.

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close