Kolovoz 14, 2020
Renata Bastić

Renata Bastić

U današnjoj rubrici Vodiških mama ‘ugostili’ smo mamu Valentinu Babić čiji mali tim sačinjava muška polovica - Roko 15 godina i Ivan 8 godina, dok ženski dio čine - Karla 13 godina i Marta 10 godina. Tu je i njen suprug Goran s kojim je 16 godina u braku te koji je, kako kaže, najveće „dijete“. 

Hrvatski audio vizualni centar odobrio je sredstva za finalizaciju cjelovečernjeg dokumentarnog filma o filmskom i televizijskom redatelju i likovnom umjetniku-fotografu Šimi Strikomanu, kojeg već 13 godina sustavno snima tv novinar, scenarist i filmski redatelj Motovun Film Festivala Igor Mirković. Također, Milenijska fotografija naći će se i u udžbeniku hrvatskog jezika za sedmi razred, kao dio općeg obrazovanja i kulture u Hrvatskoj.

Dvorište centralnog objekta dječjeg vrtića Tamaris uskoro će zasjati u novom ruhu. Prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj još u prošloj godini ukupna vrijednost realizacije uređenja procijenjena je na više od 1,3 milijuna kuna.

'Tribunjska biblija' mogla bi svjetlo dana ugledati kroz godinu i pol dana. Velik je to projekt u koji se upustio nekadašnji novinar Luka Škugor čije je zanimanje za svoje pretke počelo još krajem 90-ih godina.  Kaže, iako financijski ga istraživanje i nije previše koštalo, vrijeme koje je u to uložio je neprocjenjivo. Do sada je prikupio i obradio 50-ak tribunjskih prezimena te dovoljno zapisa da bi mogao napraviti i povijesnu kronologiju obogaćenu starim fotografijama.

Izgradnja novog dječjeg vrtića u Dočinama započela je 23. rujna. Rok izgradnje je 348 kalendarskih dana, a do danas je poprilično dobio svoja obilježja. Osim što su početkom epidemije koronavirusa prvih tjedan dana imali malih problema s dostavom građevinskog materijala, ona ih ni u jednom trenutku nije zaustavila.

Nakon dva mjeseca postava Memorijalnog centra Fausta Vrančića na otoku Prviću vratila se na svoje radno mjesto. Svoje su poslove odrađivali online, ali i bili vrlo aktivni na svojim društvenim mrežama. Pripremili su radionice, čitaonice i prezentacije koje su bile odlično prihvaćene i gledane. No nažalost, epidemija ih je zahvatila u njima najdraže vrijeme godine s puno posjeta i događanja. 

U 'Vodiškim mamama' danas smo ćakulali s četverostrukom mamom Teom Juričev Martinčev, nekada Strikoman. Devetogodišnji kraljević Šimun, šestogodišnja princeza Ana, četverogodišnja Marija i dvomjesečna Terezija te suprug Marko dio su njenog obiteljskog 'tima'. Ističe nam, gorivo njihova motora je upravo vjera zahvaljujući kojoj su se upoznali i stvorili ovoliku obitelj. Uskoro će proslaviti svoju desetu godišnjicu, na čemu im unaprijed čestitamo!

Danas slavimo Međunarodni dan obitelji, u svijetu je prvi put obilježen 15.5.1994. godine pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece" kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. Svake godine se raznim događajima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet. Ovom prigodom, o njenoj važnosti, popričali smo s našim župnikom Franjom Glasnovićem.

Nakon gotovo dva mjeseca i vodički klubovi kreću s treninzima. HZJZ je objavio detaljne preporuke za održavanje treninga i sportskih aktivnosti tijekom pandemije: mora se voditi evidencija svih prisutnih osoba, preporuča se mjerenje tjelesne temperature prije dolaska u sportski objekt, dezinfekcijsko sredstvo treba se postaviti na svakih 50 metara, a sve unutarnje prostorije se trebaju redovito dezinficirati. S novim pravilima naše košarkašice s treninzima kreću već večeras, rukometaši u ponedjeljak, nogometaši čim im se postavi nova trava, a Heroji će pričekati do daljnjega.

Turistička zajednica grada Vodica u suradnji s Karika Vodice pokrenula je novi projekt besplatnog razgledavanja centra grada uz licenciranog turističkog vodiča. Čim prilike dozvole, domaći i strani turisti, ali i naši sugrađani, moći će bolje upoznati Vodice te otkriti kakve nam priče čuva.

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close