Travanj 08, 2020 2934

Policija upozorava: Ne javljate se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimili poruke i pozive od nepoznatih osoba.

– Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. ‘vishing’ i ‘phishing’ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba.  Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta – priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Posebno naglašavaju kako su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku.

Iz MUP-a zato mole građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju.

 

Više informacija o ‘vishingu’, ‘phishingu’ te različitim oblicima internetskih prijevara kao i savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na poveznici.

Tags
djelomob1.jpg