Studeni 15, 2021 2032

Protekloga tjedna na području županije 18 prometnih nesreća. Policija provela i vikend akciju za Martinje

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 8. do 14. studenog 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 18 prometnih nesreća, od kojih 5 sa 6 lakše ozlijeđenih osoba i 13 s materijalnom štetom. 

Od ukupnog broja, najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području Šibenika i Vodica, njih 13, od kojih 4 sa 4 lakše ozlijeđene osobe i 9 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodile su se 2 prometne nesreće od kojih 1 s 2 lakše ozlijeđene soobe i 1 s materijalnom štetom dok su se na području Drniša dogodile 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.

"Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci neprilagođena brzina kretanja vozila – 15 kao i nepoštivanje prednosti prolaza – 3.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 205 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (123), nekorištenje sigurnosnog pojasa (36), nepropisno uključivanje/isključivanje (15), upravljanje pod utjecajem alkohola (13) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 11 vozača i 9 vozila.

    U razdoblju od 12. do 14. studenog, u sklopu najavljenog pojačanog postupanja za vrijeme proslave narodnog običaja Martinja, ukupno su evidentirana 152 prekršaja od kojih izdvajamo vožnju nepropisnom brzinom – 98, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 12, vožnja pod utjecajem alkohola – 9, uporaba mobilnog telefona tijekom vožnje – 7, upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 1, upravljanje dok je zabrana na snazi – 1, upravljanje neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom – 2 te ostali prekršaji – 22. Vezano za  navedene vozače pod utjecajem alkohola napominjemo kako je testirano ukupno 68 vozača od kojeg broja je kod njih 9 (gore navedeno) utvrđena prisutnost, najveća izmjerena koncentracija je 2,85 g/kg alkohola u organizmu dok je jedan vozač odbio testiranje.

    Ovom prilikom ističemo kako je 14. studenog u 16,25 sati na autocesti A-1 kod Skradina zaustavljen 63-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom Mercedes zadarskih registarskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,85 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan, a uz Optužni prijedlog će biti priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo jedan na autocesti A-1 od 12. studenog kada je u 14,52 sati zatečen i prekršajno kažnjen 32-godišnji vozač Mercedesa zagrebačkih registarskih oznaka čija je zabilježena najveća brzina kretanja od 224 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,

Obzirom na statističke pokazatelje, posebno na podatke u posljednjih deset dana tijekom provođenja akcije oko Martinja, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, a ranije smo već i najavili da će do kraja godine biti pojačan nadzor i kontrola prometa na cestama." - rekao je Šime Pavić, glasnogovornik šibenske policije

 

djelomob1.jpg