Veljača 14, 2022 2172

Proteklog tjedna šest prometnih nesreća na području županije

Proteklog tjedna šest prometnih nesreća na području županije Ilustracija: Unsplash.com
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

 

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 7 do 13. veljače 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 6 prometnih nesreća, sve s materijalnom štetom, priopćili su iz PU šibensko-kninske.

Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodilo 5 prometnih nesreća, a na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su uzroci nepoštivanje prednosti prolaza – 2, nepropisno kretanje po kolniku – 2, nepropisno uključivanje – 1 te ostalo – 1.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 275 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (91), nekorištenje sigurnosnog pojasa (45), nepropisno uključivanje/isključivanje (18), upravljanje pod utjecajem alkohola (17), upravljanje vozilom prije stjecanja prava (3), a ujedno je iz prometa isključen 21 vozač i 20 vozila.

Izdvajamo i tri događaja iz prometa:

- 12. veljače oko 0,25 sati u Šibeniku je zaustavljen osobni automobil Opel šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnjak pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,

- 12. veljače oko 1,45 sati u Šibeniku na znakove da se zaustavi zbog vožnje u zabranjenom smjeru nije stao osobni automobil Chrysler splitskih registarskih oznaka i nakon kraće potjere je zaustavljen, a utvrđeno je kako automobilom upravlja 50-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima. Uz Optužni prijedlog zbog počinjenja više prekršaja vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,

- 13. veljače oko 21,20 sati u Brodarici je zaustavljen osobni automobil Chevrolet kojim je upravljao 62-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,56 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog vozač je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,

U sklopu akcije u prometu ROADPOL, usmjerenu na prekršaje teretnih vozila i autobusa, koja se provodila od 7. – 13. veljače na području cijele policijske uprave, kontrolirano je ukupno 100 teretnih vozila i autobusa kojom prilikom je zatečeno 27 vozača u prekršaju te je utvrđeno 18 prekršaja po Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu te 30 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Obzirom na statističke pokazatelje tijekom 2021.g. gdje je evidentiran povećan broj prometnih nesreća, smrtno stradalih i teže ozlijeđenih osoba, upozoravaju se vozači da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

djelomob1.jpg