Studeni 10, 2022 267

Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“ Unsplash
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati

Statistički podaci, iz godine u godinu, pokazuju kako se upravo u studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. 

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

„Martinje“ 2022. godine

Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada su na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 12 323 vozača.
Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1092 vozača, a devet vozača odbilo je alkotestiranje. Također, tri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 36 odbilo testiranje na droge.
Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 247 vozača. 
Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 504 vozača, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 207 vozača.

Podaci za PU šibensko-kninsku
Što se tiče PU šibensko-kninske, u deset mjeseci 2022.g. u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 13 osoba, 97 je teže, a 258 lakše ozlijeđeno.
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 92 ili 10,4% svih prometnih nesreća u kojima je 6 osoba smrtno stradalo dok ih je 56 ozlijeđeno, dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 77 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe smrtno stradale, a 50 ih je ozlijeđeno.
Bitno je napomenuti kako su u deset mjeseci ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 731 vozača koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola i/ili droga i 53 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje.
Također, zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu, pretežno zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku privedeno je 155 vozača od čega je njih 38 zadržano u zatvoru od 5 - 15 dana.

Savjeti vozačima:
 

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – time nećete nikoga dovesti u životnu opasnost;
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije;
  • unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkoholna pića i voziti natrag;
  • zapamtite, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.
djelomob1.jpg