Svibanj 10, 2023 5356

Rano ustajanje za posao bio pretežak teret: Vodičanin J.K. bježi od zatvora

Rano ustajanje za posao bio pretežak teret: Vodičanin J.K. bježi od zatvora Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas, 27-godišnji J.K., koji potječe iz Splita i trenutno stanuje u Vodicama, suočava se sa stvarnošću zatvorske kazne. Usprkos prvobitnoj presudi Županijskog suda u Šibeniku koja je, prema dogovoru strana, preinačena iz godine dana zatvora u rad za opće dobro, J.K. će ipak završiti iza rešetaka. – piše portal Šibenski.hr

Prema odluci šibenskoga Županijskog suda, mladić bi trebao provesti još osam mjeseci i 15 dana u zatvoru, čim ga policija pronađe i uhapsi.

J.K. je bio osuđen u lipnju 2016. godine, kao mlađi punoljetnik, zbog dilanja narkotika. Kazna mu je preinačena u 730 sati rada za opće dobro, s nadom da će se promijeniti. Međutim, izgleda da je mladić svoju kaznu shvatio vrlo ležerno. Probacijski ured u Zadru je u listopadu prošle godine izvijestio sud da je J.K. od ukupno 730 sati odradio samo 210 sati, radeći za tvrtku "Mjesno poduzeće" iz Vodica.

Mladić se požalio na to što mora ustajati najmanje sat vremena prije sedam ujutro da bi stigao na posao. Unatoč upozorenjima iz tvrtke da se radno vrijeme mora poštivati, njegovo nezadovoljstvo kulminiralo je prošlog rujna kada je na posao stigao dva sata kasnije, u devet. Tada je na poslu punio mobitel i romobil kojim je stigao, mjerio šećer u krvi, a potom izvadio pištolj s mecima tvrdeći da ima dozvolu za to. Iznenadio je kolegu iz tvrtke tvrdnjom da ide u lov na veprove, nakon čega je hladnokrvno otišao. Policija je pozvana i pronašla je plastični pištolj – igračku srebrnosive boje.

Tri dana kasnije, J.K. je povučen iz tvrtke jer su se ostali radnici osjećali nesigurno i uplašeno zbog njegovog ponašanja. Od srpnja 2021. do ožujka 2022. bio je na izvršenju zatvorske kazne za drugi predmet, a nakon toga je nastavio s radom za opće dobro, ali je odradio samo 52 sata.

Sada je J.K. u bijegu. U uredu za probaciju iznosio je različte razloge za neizvršavanje zadatka, uključujući sezonski rad u restoranu, brigu o bolesnim bakama i djedovima, te financijske poteškoće, iako nije pružio nikakve dokaze za to.

Sud je trebao odlučiti o njegovom slučaju u veljači ove godine, ali se J.K. nije pojavio, navodeći bolest i moguću infekciju koronavirusom. Sud je ponovno pokušao održati sjednicu u ožujku, ali ni tada se nije pojavio, bez opravdanja. Kada je za 12. travnja naređeno da ga policija dovede na sjednicu, nisu ga uspjeli pronaći.

"Kada se uzme u obzir da je već 14. kolovoza 2020. godine dobio posljednju priliku da nastavi s izvršenjem rada za opće dobro za preostalih 520 sati, i da je unatoč tome od ukupno 730 sati rada izvršio samo 210 sati, trebalo bi odrediti izvršenje kazne zatvora u neizvršenom dijelu rada za opće dobro u trajanju od osam mjeseci i 15 dana." - obrazložila je Jadranka Biga-Milutin, šibenska sutkinja za mladež za portal ŠIBENSKI.hr

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Svibanj 2023 17:49
djelomob1.jpg