Svibanj 16, 2023 900

Porast broja internetskih prijevara: Policija poziva na oprez

Porast broja internetskih prijevara: Policija poziva na oprez Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U svjetlu recentnih događaja, policija izdaje upozorenje građanima o povećanom broju prijevara putem internetskih platformi i računalnih sustava. U proteklih nekoliko dana, zaprimljene su dvije prijave ovakvih prijevara koje se dogodile u Šibeniku.

Prvi incident dogodio se 11. svibnja, kada je 39-godišnja žena putem aplikacije za razmjenu podataka dobila upit za mobilni telefon koji je prodavala na internet oglašivaču. Tijekom korespondencije s potencijalnim kupcem, žena je neoprezno poslala svoje podatke s bankovne kartice, što je rezultiralo gubitkom 1.050 eura sa svog bankovnog računa.

Samo dva dana kasnije, 13. svibnja, slična situacija dogodila se s 22-godišnjakinjom. Također koristeći aplikaciju za razmjenu podataka, mlada žena zaprimila je upit za odjeću koju je prodavala na internetu. Kao i u prvom slučaju, 22-godišnjakinja je poslala svoje bankovne podatke potencijalnom kupcu, što je rezultiralo gubitkom 258 eura.

Policija ističe kako se ovakve prijevare sve češće počinju prijavljivati te upozoravaju građane na oprez prilikom prodaja ili kupnji putem interneta i računalnih aplikacija. Također, apeliraju na sve građane da se upoznaju s ovim vrstama prijevara te s rizicima davanja osobnih podataka preko računalnih mreža.

Na službenim stranicama policije, građani mogu pronaći dodatne informacije o načinima na koje kriminalci pokušavaju prevariti građane (poveznica), kao i savjete za zaštitu od prevaranata (poveznica).

Posebno se upozorava na lažne pozive radi promjene ili pregleda novca, gdje se prevaranti lažno predstavljaju, žele steći povjerenje građana i zatim im na prijevaran način otuđe novac ili druge vrijednosti koje posjeduju (poveznica). Policija poziva građane na oprez.

djelomob1.jpg