Svibanj 24, 2023 335

Dva riješena slučaja prijevare u Šibeniku – policija savjetuje oprez pri online transakcijama

Dva riješena slučaja prijevare u Šibeniku – policija savjetuje oprez pri online transakcijama Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Policijskoj postaji Šibenik dovršena su dva kriminalistička istraživanja koja su se odnosila na kaznena djela računalne prijevare.

Prvo istraživanje vodilo se protiv 20-godišnjeg latvijskog državljanina zbog sumnje da je počinio prijevaru putem internetske prodaje. Tijekom prosinca 2022. godine, 23-godišnjak iz Hrvatske naručio je Playstation putem online oglasnika s hrvatskim sjedištem. Platili su ga bankovnom karticom u vrijednosti od 386 eura. Međutim, nakon transakcije, oglas je bio uklonjen s web stranice, a naručeni Playstation nikada nije isporučen na adresu kupca.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je da je počinitelj navedene prijevare 20-godišnji latvijski državljanin. Protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Drugo istraživanje odnosilo se na kazneno djelo neovlaštene transakcije na bankovnom računu tvrtke sa sjedištem u Šibeniku. U ožujku 2023. godine, tvrtka je primijetila da im je 16. ožujka s bankovnog računa skinut iznos od 10.000 eura za određeno plaćanje, iako tog dana nisu vršili nikakve transakcije putem interneta.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je počinitelj ovog djela 28-godišnji muškarac koji je neovlašteno prebacio novčana sredstva na račun u Njemačkoj. Protiv njega je također podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Oba su slučaja prijavljena odvjetništvu, a daljnje postupanje je u njihovoj nadležnosti. Kako bi se spriječila slična kaznena djela u budućnosti, građanima se savjetuje oprez pri online kupnji i važnost redovite provjere transakcija na bankovnim računima.

djelomob1.jpg