Prosinac 07, 2014 2995

NIŠTA IM NIJE SVETO: Ove godine 15 puta provaljeno u crkve

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

- Tijekom prvih 10 mjeseci 2014. godine na području Policijske uprave šibensko-kninske prijavljeno je ukupno 15 kaznenih djela teške krađe, odnosno provala u crkve, kojom prilikom je najčešće otuđen novac, crkveni predmeti i zlatni nakit, dok je tijekom cijele prošle godine zabilježeno ukupno 11 takvih kaznenih djela. To upućuje na porast kaznenih djela ove vrste – kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

KRIZA ČINI SVOJE
Kako izgleda, sveopća gospodarska kriza učinila je svoje, lopovima je sve više na meti i crkva, kao sveto mjesto većini građana Hrvatske. Međutim, ono što ne ulazi u ovih navedenih 15 težih kaznenih djela, a također se direktno tiče crkve, je krađa lemozine, točnije novca iz crkvenih škrabica u kojima vjernici ostavljaju svoje milodare. Takve krađe, budući da se ne radi o velikim novcima, svećenici uglavnom ne prijavljuju, pa se slobodno može reći da su crkve sve više na meti lopova. A jedan od važnijih razloga zašto se ne prijavljuju takve sitne krađe je što svećenici žele zaštiti i svoje vjernike koji uredno ostavljaju milodare crkvi.

– Ne bi bilo zgodno da zbog dvadesetak kuna prijavljujem krađu policiji, moji vjernici bi se zabrinuli tko im to sve dolazi u crkvu. Nisam imao nekih jako nelagodnih iskustava, koliko sam vidio, uglavnom se radi o narkomanima koji malo prolunjaju crkvom, vide novac i ne mogu se suzdržati. Ono što me veseli je da i kod njih ima nekoliko 'zrnaca' savjesti, u krađi lemozine nismo nikad zatekli iste ljude. Osim jednog čovjeka iz susjedstva, ali on je teški psihijatrijski slučaj, pa njega niti ne računam kao lopova – kaže nam župnik koji je želio ostati anoniman.

ČEŠĆE POLICIJSKE PATROLE
Većih krađa u svojoj crkvi nije imao. Ohrabrujuće vijesti stižu i iz policije.

– S ciljem smanjenja ove vrste kriminaliteta temeljem naših prosudbi čestim opservacijama crkvenih objekata nastojimo doprinijeti prevenciji, a isto tako i otkrivanju počinitelja ovih kaznenih djela. Laički rečeno, policijske patrole češće nego ranije obilaze sakralne objekte – kaže Marica Kosor.

Izvor-foto: Šibenski portal / http://sibenskiportal.hr/2014/12/07/nista-im-nije-sveto-ove-godine-15-puta-provaljeno-u-crkve/

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 07 Prosinac 2014 23:26
djelomob1.jpg