14 Sij 2017 Internet
    2957

„Imamo Hrvatsku“: 25. obljetnica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Subota, 14 Siječanj 2017 23:03

Niti četvrt stoljeća poslije slike hrvatskih branitelja, u prepoznatljivoj i tada gotovo jedinoj vojnoj odori, farmericama i tenisicama, ne blijede, ne žute i ne gube se iz našeg sjećanja na to sjajno vrijeme hrvatske povijesti.

 

Dapače, te slike raspjevane hrvatske mladosti što je hrabro stala na branik napadnute i gotovo četvrtinu okupirane, Lijepe naše, danas su još svježijih boja, a tadašnje njihove poruke mnogi protivnici danas čitaju i donekle, razumiju. No, bilo bi daleko bolje da se više vrednuju njihove zasluge u hrvatskom narodu, jer one su za naše danas i naše sutra. Poglavito u ovakvim jubilarnom vremenu kao što je ova 25. godišnjica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koju su obilježili i Domobrani u Vodicama, ali i diljem Hrvatske, kao i Iseljena Hrvatska.

Goloruka i bosa hrvatska mladost sa krunicom o vratu, pred gotovo stostruko vojno naoružanijem srpsko crnogorskom agresoru s jedne i tadašnjoj šutljivo ponesenoj europsko svjetskoj zajednici s druge strane, krenula je u obranu najsvetijih i največi civilizacijskih vrijednosti čovječanstva.

Krenula je u obranu slobode i temeljni ljudskih prava, kao univerzalnih vrijednota svih naroda svijeta, pa time dakako i hrvatskog. Hrabrost i domoljublje, domobranstvo i bogoljublje, ljubav i mladost te zajedništvo, gotovo, stoljetni hrvatskih razlika, zaustavlja i potiskuje neprijatelja na povlačenje sa neki okupirani hrvatskih teritorija, te prisiljava šutljivi svijet da glasno i javno kaže 15. siječnja 1992. priznajemo vas.

Uz hrvatske branitelje sa krunicom o vratu, svijet prisiljava da nas prizna i Veliki Papa, danas Sveti Ivan Pavao II. dva dana prije, 13. siječnja, kada prvi priznaje Hrvatsku. Bio je to prvi slučaj u povijesti Vatkana da Sveta Stolica prva priznaje neku državu. Sve se to događalo u vremenu trojice veliki povijesni ljudi Ivana Pavla II., kardinala Crkve u Hrvata Franje Kuharića i prvog hrvatskog predsjednika, i predsjednika svih Hrvata, doktora Franje Tuđmana. Hrvatska je priznata. „Imamo Hrvatsku".

S ponosom i zahvalnošću se sjećamo danas toga vremena i te trojice velikana, kada mnogi i danas, kao i onda, nastoje da manipulacijama, pa čak i zabranama, izbrišu nam sjećanje na taj krvavi period obrane i stvaranja Hrvatske.

Zato se i na ovaj način uključuju Hrvatski Domobrani grada Vodice, u obranu, ne samo tog, nego svi hrvatskih povijesnih datuma, te u očuvanom kontinuitetu zajedništva, koje mnogim manipulatorima smeta, spomeniramo, i u budućnost unosimo, taj zlatni period hrvatske povijesti.

Na svim braniteljima, domobranima i u cjelini hrvatskom narodu je zadaća da tu prošlost čuvaju i njeguju te tako je predaju mladima da je, kao svetinju, nose u budućnost, koja pripada njima.

Time se jamči i daljnje obilježavanje 15 siječnja, povijesnog trenutka kada hrvatski narod ima pravo na izgradnju vlastite budućnosti u okvirima međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske», kako reče Sveti Ivan Pavao II. na Dan priznanja Lijepe Naše..

Sijećati se zaslužno i opravdano ovakvi hrvatskih povijesnih datuma, zapravo, je njihovo historiziranje za budućnost, kojoj pripadamo kao suvereni europski narod, u obitelji Europske Unije i NATO saveza.
Uz to ovo i svako slijedeće memoiranje toga Dana, kao dijela nacionalnih obilježja u Hrvatskoj i diljem svijeta, veliko je hvala svima, napose hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, koji su nam i omogučili ovako slobodno hrvatsko sjećanje, s uzdignutim hrvatskim stijegom, što je u prošlosti prije sijećajućeg datuma bilo strogo zabranjivano, od onih od kojih smo se oslobodili, i kažnjivo, te i nezamislivo.

I to je jedan u nizu razloga da se, u Tuđmanovoj pomirbi, s velikom radošću svi sjećamo, ma gdje bili, ovog i ovakvih povijesnih hrvatskih Dana. Tim povodom udruga Hrvatski Domobran Ogranak Vodice svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i svijetu čestita 15. siječanj, Međunarodni Dan priznanja Republike Hrvatske.

Hrvatski Domobran, Vodice Vinko Đotlo

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close