Prosinac 01, 2011 3218

Realizirana davna ideja: Vodice dobile Gradsko društvo Crvenog križa

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

vodice-krv-predsjednica
Nakon dvije godine priprema, u Vodicama je utemeljeno Gradsko društvo Crvenog križa, a za predsjednicu je izabrana Sanja Radin - Mačukat, aktualna ravnateljica Pučke knjižnice i čelnica Kluba DDK-a Vodice. Ovim činom napokon je realizirana davna ideja osvjedočenih vodičkih humanitaraca dr. Marijana Periše i prof. Gordana Alfireva koji, na žalost, nisu doživjeli osnivanje udruge za kojom su se zalagali još devedesetih godina prošlog stoljeća.

U gradskom proračunu osigurano 100 tisuća kuna

- Prvi najvažniji korak je napravljen, te smo sada uputili zahtjev HCK-u za dobivanjem statusa društva s pravnom osobnošću. Za naš rad već je osigurano 100 tisuća kuna u gradskom proračunu, a nakon dobivanja pravne osobnosti, društvo će se financirati prema Zakonu o proračunu. Prema našem četverogodišnjem programu, kroz osnivanje osnovnih organizacija društva, djelovanje namjeravamo proširiti i na zapadni dio naše županiju u općinama Tribunj, Tisno, Pirovac i Murter. – kaže Sanja Radin – Mačukat.
Inače, ciljevi društva su ublažavanje ljudskih patnji, doprinos unapređenju i zaštiti zdravlja, te poticanje i unapređenje solidarnosti i međusobnog pomaganja radi socijalne sigurnosti građana.

- Na području Vodica veliki je broj starih i nemoćnih domaćinstava, koja nužno trebaju pomoć kroz volontiranje naših članovima. Među inim, društvo će imati službu za spašavanje života na moru, kao i službu traganja. Provodit ćemo i mjere zaštite i edukacije, posebice kod mladih, radi sprječavanja bolesti ovisnosti i vršnjačkog nasilja među njima. A zbog sve većeg broja razvedenih brakova, bavit ćemo se predbračnim savjetodavnim radom, obiteljskom i bračnom terapijom. – rekla je Sanja Radin – Mačukat.

Afirmacija davalaštva krvi

Kao jednu od temeljnih zadaća, predsjednica vodičkog Crvenog križa ističe i daljnju afirmaciju davalaštva krvi u Vodicama.

- Naš klub DDK-a uspješno djeluje već 35 godina. Trenutno broji 248 članova koji su protekle godine darovali 487 doza krvi. Godišnje se provede 12 akcija darivanja, a organizacija i financijska podrška je na klubu. Za ovu djelatnost, izražavam veliko nezadovoljstvo činjenicom da nas Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik, nikad u ovih 35 godina postojanja nije sufinanciralo, niti osiguralo zahvalni obrok za darivatelje krvi. Klub potpomaže isključivo Grad Vodice i donatori – zaključila je Sanja Radin – Mačukat.

Izvršni odbor

Uz predsjednicu Sanju Radin – Mačukat, na osnivačkoj skupštini Gradskog društva Crvenog križa u Izvršni odbor izabrani su: prof. Meri Juričev, dr. Željan Antulov, dr. Marko Todorović, Slavko Minčić i Božena Cukrov.

Slika i vijest preneseni sa portala Šibenskog Novog tjednika (www.novi-tjednik.hr)

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg