Prosinac 31, 2016 5648

Osvrt na prošlu i planovi za buduću

Veliki godišnji intervju s našom gradonačelnicom

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Ovo je godina koju ćemo pamtiti po početku građevinskih radova i realizacije dva najveća i najznačajnija projekta Grada Vodica – izgradnja kanalizacijskog sustava, točnije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Srima – Vodice – Tribunj i izgradnja zaobilaznice duge 5,4 km koja obuhvaća područje od grada Vodica do grada Šibenika.


Za taj je projekt bilo potrebno mijenjati i županijski i prostorni plan Vodica i Šibenika zbog čega je i izrada dokumentacije potrajala nešto duže nego što je to prvotno planirano.

- „Nadamo se da je 2017. godina ona u kojoj će biti dovršeni ti radovi, da će uređaj biti pušten u rad, a zaobilaznicu otvorena za promet do Uskrsa.", kazala je gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.

Turističke Vodice se ne mogu dalje razvijati bez kvalitetnijih uređenja plaža. Ono što veseli je i što je ishodovana potrebna dokumentacija za uređenje plaža 'Punta – Blata – Bristak' i ' Vruje'. Građevinski radovi na prvoj spomenutoj plaži su u tijeku, dok će za II. fazu radova na Vrujama, koja bi trebala iznositi gotovo devet milijuna kuna, za koji dan biti potpisan ugovor s najpovoljnijim izvođačem.

2016. godina je bila godina u kojoj smo ponovno bilježili porast broja dolazaka i noćenja. Dvadesetak dana prije je ostvarena famozna brojka od milijun noćenja.

- „Međutim, Vodice teže i moraju težiti kvalitetnijem gostu i produljenju turističke sezone. Sve one manifestacije koje financira Grad i za koje izdvajamo značajnija sredstva su upravo u svibnju i lipnju te nakon rujna - poput regate Jabuka i CMC festivala. Brojne udruge također počaste svoje građane i goste s različitim manifestacijama."

Sljedeću godinu, osim dvije 'Plave zastave' koje bi se ponovno trebale zavijoriti na Plavoj plaži i Srimi, po prvi put bi trebali imati i 'Bijelu zastavu'.Također se radi o Plavoj plaži, a označava čistoću podmorja.- „Nadamo se da će i Plava plaža i plaža Vruje u narednoj turističkoj sezoni biti uređene onako kako je zamišljeno projektom i da će to zaista biti veliko iznenađenje za sve naše goste. Na području Bristaka bi trebali urediti novo sportsko igralište. Kad je u pitanju sport i boćalište na području Račica, a postavili bi i nove pontone bi u lučici Vruje." – nastavlja gradonačelnica.

Gotovo da nema naselja u kojem nije bilo građevinskih radova. Većina gradskog proračuna (za 2016. je zadnjim rebalansom iznosio 65, a za narednu 67 milijuna kuna) odnosi se na uređenje i izgradnju komunalne infrastrukture, od uređenja novih asfaltnih površina do nove rasvjete.

IMG_0834.jpg

Veliki problem Grada Vodica je projekt izgradnje novog gradskog vrtića za što smo izradili idejni i glavni projekt te su u 2017. rezervirali sredstva za izradu izvedbenog projekta i za I. fazu izgradnje vrtića.

S drugu stranu, Vodice se suočavaju i s problemom nedostatka novih grobnih mjesta. Grad kreće s otkupom, a izgradnju i prodaju će prepustiti trgovačkom društvu 'Leć'.

Grad Vodice će u 2017. godini odvojiti i 500 tisuća kuna za sufinanciranje Hitne medicinske pomoći koju ćemo tako na raspolaganju imati tokom svih 12 mjeseci, 24 h.

Po prvi put sufinanciraju se asistenti u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, a osim što ponovno kreću s potporama tradicijskim umjetničkim obrtima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, po prvi put će sufinancirati i naše ugostitelje.

- „Od 1. siječnja slijedi povećanje stope PDV-a što će biti izvjesni trošak kojeg će snositi i domaći gosti. Pomoći ćemo im i stimulirati ih kako ne bi trebali povećavati svoje cijene, a time i nastojati da cijene budu prihvatljivije – uz određeni motiv da se osim ona tri mjeseca radi i tokom cijele godine, ili barem produži sezona." – najavila je.

No, kako je kazala, nikad se ne može biti potpuno zadovoljan jer uvijek se može više i bolje.

- „Žalosti me da nema investicije koju za koju Grad ne osigura sredstva, raspiše natječaj, ugovori s najpovoljnijim ponuđačom, a da ne dođe do problema. Ili zbog nečije prirode da kad se krene s radovima naiđe se na građevinske probleme koje projektant nije mogao na vrijeme utvrditi, na neke nove trenutke koje bi bilo dobro u međuvremenu riješiti..."

Primjer je Herfordska: rješavanje oborinske odvodnje uz sve češće kiše i poplave. Zatim i službe koje trebaju pomoći u realizaciji određenog projekta, a koji su podkapacitirani kao kad je u pitanju rješavanje nečeg preko Vodovoda i odvodnje Šibenik ili putem HEP-a.

- „Ako su u pitanju različite suglasnosti ili privatni objekti – rješavanje i drugih odnosa. Zaista nema investicije kod koje ne nailazimo na probleme."

Duljina izvođenja radova u turističkim mjestima poput Vodica je kratka, a nastoje da bude što kraća te da gost ne prolazi pored građevinskih radova ni u listopadu, a pogotovo u uskršnjem periodu.

- „Pa i oni koji dolaze u Vodice provesti božićne i novogodišnje blagdane, voljeli bi da ne prolaze pored bagera. Sezona građevinskih radova je sve manja i kraća. No, ako nas može tiješiti, to se ne događa samo u Vodicama, već i u svim ostalim gradovima."

Planiran je i projekt na Trgu kneza Branimira, izradili su idejno rješenje s projektantom Nikolom Bašićem.

- „Rješenje je prekrasno i s obzirom da se radi o nekakvim izuzetno interesantim rješenjima i novinama za koje treba dosta vremena, zaključili smo da nismo mogli krenuti u rujnu i završiti do Uskrsa te nismo bili hrabri ni krenuti u raspisivanje javnog natječaja za takvu investiciju."

Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka suglasnost da se Županiji potpiše pravo građenja Centra za posjetitelje. Očekuju da će se uspješno kandidirati i da će se odobriti sredstva iz Europskih fondova, ali i daće ta investicija u narednom periodu ići nešto brže.

Podsjetimo, naša gradonačelnica obnaša funkciju saborske zastupnice te je i na čelu Odbora za regionalni razvoj.

- „ Sve je teže uskladiti saborske obveze i mjesto gradonačelnice. I subotu i nedjelju provodim u uredu. No, nisam zadovoljna jer sam svjesna da bi naši građani kad imaju problem i u srijedu i u četvrtak došli do mene, a ja te dane moram biti u Zagrebu."

Iako je 2011. do 2015. obnašala dužnost i saborske zastupnice i gradonačelnice(volonterski), ističe, velika je razlika bilo onda i sad: više to nije samo rad srijedom i četvrtkom te petkom glasovanje, već je to po čitav tjedan, a jako je puno i saborskih odbora.

- „Razlika je velika i u tome što smo sada u poziciji, a ne u opoziciji – snosimo odgovornost i obvezu od činjenja kvoruma do izglasavanja određenih točaka dnevnog reda. No, ono što je uvijek jako dobro što i ministri i članovi vlade su saborskim zastupnicima daleko bliži i dostupniji nego kad to nismo. Svaki problem možemo i brže riješiti, pa evo, ako građani ne mogu imati svog gradonačelnika svih sedam dana u tjednu na raspolaganju, zato se s drugu stranu njihovi projekti ovako mogu brže i kvalitetnije realizirati!", sagledala je pozitivno.

S obzirom da se bliže lokalni izbori, konačnu odluku o daljnjem kandidiranju na mjesto gradonačelnice donijeti će u dogovoru sa županijskom i gradskom organizacijom.

A kako uz sve to usklađuje i obitelj?

- „Jako teško, odnosno sve teže. Ritam koji imam u Saboru na sreću je krenuo od 15. listopada, no najiskrenije, jedva sam dočekala ovu stanku da budem posvećena samo Gradu i ono malo vremena, barem u ove blagdane da provedem s obitelji. Bez njihove potpore, ovo bi bilo nemoguće raditi!" – zaključila je Juričev Martinčev.

Poslijednja izmjena dana Subota, 31 Prosinac 2016 14:20
djelomob1.jpg