31 Pro 2016
    2814

Osvrt na prošlu i planovi za buduću

Veliki godišnji intervju s našom gradonačelnicom

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Subota, 31 Prosinac 2016 14:20

Ovo je godina koju ćemo pamtiti po početku građevinskih radova i realizacije dva najveća i najznačajnija projekta Grada Vodica – izgradnja kanalizacijskog sustava, točnije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Srima – Vodice – Tribunj i izgradnja zaobilaznice duge 5,4 km koja obuhvaća područje od grada Vodica do grada Šibenika.


Za taj je projekt bilo potrebno mijenjati i županijski i prostorni plan Vodica i Šibenika zbog čega je i izrada dokumentacije potrajala nešto duže nego što je to prvotno planirano.

- „Nadamo se da je 2017. godina ona u kojoj će biti dovršeni ti radovi, da će uređaj biti pušten u rad, a zaobilaznicu otvorena za promet do Uskrsa.", kazala je gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.

Turističke Vodice se ne mogu dalje razvijati bez kvalitetnijih uređenja plaža. Ono što veseli je i što je ishodovana potrebna dokumentacija za uređenje plaža 'Punta – Blata – Bristak' i ' Vruje'. Građevinski radovi na prvoj spomenutoj plaži su u tijeku, dok će za II. fazu radova na Vrujama, koja bi trebala iznositi gotovo devet milijuna kuna, za koji dan biti potpisan ugovor s najpovoljnijim izvođačem.

2016. godina je bila godina u kojoj smo ponovno bilježili porast broja dolazaka i noćenja. Dvadesetak dana prije je ostvarena famozna brojka od milijun noćenja.

- „Međutim, Vodice teže i moraju težiti kvalitetnijem gostu i produljenju turističke sezone. Sve one manifestacije koje financira Grad i za koje izdvajamo značajnija sredstva su upravo u svibnju i lipnju te nakon rujna - poput regate Jabuka i CMC festivala. Brojne udruge također počaste svoje građane i goste s različitim manifestacijama."

Sljedeću godinu, osim dvije 'Plave zastave' koje bi se ponovno trebale zavijoriti na Plavoj plaži i Srimi, po prvi put bi trebali imati i 'Bijelu zastavu'.Također se radi o Plavoj plaži, a označava čistoću podmorja.

- „Nadamo se da će i Plava plaža i plaža Vruje u narednoj turističkoj sezoni biti uređene onako kako je zamišljeno projektom i da će to zaista biti veliko iznenađenje za sve naše goste. Na području Bristaka bi trebali urediti novo sportsko igralište. Kad je u pitanju sport i boćalište na području Račica, a postavili bi i nove pontone bi u lučici Vruje." – nastavlja gradonačelnica.

Gotovo da nema naselja u kojem nije bilo građevinskih radova. Većina gradskog proračuna (za 2016. je zadnjim rebalansom iznosio 65, a za narednu 67 milijuna kuna) odnosi se na uređenje i izgradnju komunalne infrastrukture, od uređenja novih asfaltnih površina do nove rasvjete.

IMG_0834.jpg

Veliki problem Grada Vodica je projekt izgradnje novog gradskog vrtića za što smo izradili idejni i glavni projekt te su u 2017. rezervirali sredstva za izradu izvedbenog projekta i za I. fazu izgradnje vrtića.

S drugu stranu, Vodice se suočavaju i s problemom nedostatka novih grobnih mjesta. Grad kreće s otkupom, a izgradnju i prodaju će prepustiti trgovačkom društvu 'Leć'.

Grad Vodice će u 2017. godini odvojiti i 500 tisuća kuna za sufinanciranje Hitne medicinske pomoći koju ćemo tako na raspolaganju imati tokom svih 12 mjeseci, 24 h.

Po prvi put sufinanciraju se asistenti u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, a osim što ponovno kreću s potporama tradicijskim umjetničkim obrtima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, po prvi put će sufinancirati i naše ugostitelje.

- „Od 1. siječnja slijedi povećanje stope PDV-a što će biti izvjesni trošak kojeg će snositi i domaći gosti. Pomoći ćemo im i stimulirati ih kako ne bi trebali povećavati svoje cijene, a time i nastojati da cijene budu prihvatljivije – uz određeni motiv da se osim ona tri mjeseca radi i tokom cijele godine, ili barem produži sezona." – najavila je.

No, kako je kazala, nikad se ne može biti potpuno zadovoljan jer uvijek se može više i bolje.

- „Žalosti me da nema investicije koju za koju Grad ne osigura sredstva, raspiše natječaj, ugovori s najpovoljnijim ponuđačom, a da ne dođe do problema. Ili zbog nečije prirode da kad se krene s radovima naiđe se na građevinske probleme koje projektant nije mogao na vrijeme utvrditi, na neke nove trenutke koje bi bilo dobro u međuvremenu riješiti..."

Primjer je Herfordska: rješavanje oborinske odvodnje uz sve češće kiše i poplave. Zatim i službe koje trebaju pomoći u realizaciji određenog projekta, a koji su podkapacitirani kao kad je u pitanju rješavanje nečeg preko Vodovoda i odvodnje Šibenik ili putem HEP-a.

- „Ako su u pitanju različite suglasnosti ili privatni objekti – rješavanje i drugih odnosa. Zaista nema investicije kod koje ne nailazimo na probleme."

Duljina izvođenja radova u turističkim mjestima poput Vodica je kratka, a nastoje da bude što kraća te da gost ne prolazi pored građevinskih radova ni u listopadu, a pogotovo u uskršnjem periodu.

- „Pa i oni koji dolaze u Vodice provesti božićne i novogodišnje blagdane, voljeli bi da ne prolaze pored bagera. Sezona građevinskih radova je sve manja i kraća. No, ako nas može tiješiti, to se ne događa samo u Vodicama, već i u svim ostalim gradovima."

Planiran je i projekt na Trgu kneza Branimira, izradili su idejno rješenje s projektantom Nikolom Bašićem.

- „Rješenje je prekrasno i s obzirom da se radi o nekakvim izuzetno interesantim rješenjima i novinama za koje treba dosta vremena, zaključili smo da nismo mogli krenuti u rujnu i završiti do Uskrsa te nismo bili hrabri ni krenuti u raspisivanje javnog natječaja za takvu investiciju."

Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka suglasnost da se Županiji potpiše pravo građenja Centra za posjetitelje. Očekuju da će se uspješno kandidirati i da će se odobriti sredstva iz Europskih fondova, ali i daće ta investicija u narednom periodu ići nešto brže.

Podsjetimo, naša gradonačelnica obnaša funkciju saborske zastupnice te je i na čelu Odbora za regionalni razvoj.

- „ Sve je teže uskladiti saborske obveze i mjesto gradonačelnice. I subotu i nedjelju provodim u uredu. No, nisam zadovoljna jer sam svjesna da bi naši građani kad imaju problem i u srijedu i u četvrtak došli do mene, a ja te dane moram biti u Zagrebu."

Iako je 2011. do 2015. obnašala dužnost i saborske zastupnice i gradonačelnice(volonterski), ističe, velika je razlika bilo onda i sad: više to nije samo rad srijedom i četvrtkom te petkom glasovanje, već je to po čitav tjedan, a jako je puno i saborskih odbora.

- „Razlika je velika i u tome što smo sada u poziciji, a ne u opoziciji – snosimo odgovornost i obvezu od činjenja kvoruma do izglasavanja određenih točaka dnevnog reda. No, ono što je uvijek jako dobro što i ministri i članovi vlade su saborskim zastupnicima daleko bliži i dostupniji nego kad to nismo. Svaki problem možemo i brže riješiti, pa evo, ako građani ne mogu imati svog gradonačelnika svih sedam dana u tjednu na raspolaganju, zato se s drugu stranu njihovi projekti ovako mogu brže i kvalitetnije realizirati!", sagledala je pozitivno.

S obzirom da se bliže lokalni izbori, konačnu odluku o daljnjem kandidiranju na mjesto gradonačelnice donijeti će u dogovoru sa županijskom i gradskom organizacijom.

A kako uz sve to usklađuje i obitelj?

- „Jako teško, odnosno sve teže. Ritam koji imam u Saboru na sreću je krenuo od 15. listopada, no najiskrenije, jedva sam dočekala ovu stanku da budem posvećena samo Gradu i ono malo vremena, barem u ove blagdane da provedem s obitelji. Bez njihove potpore, ovo bi bilo nemoguće raditi!" – zaključila je Juričev Martinčev.

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

djelomid1.jpg


Klikni na plakat za više info

Klikni na plakat za više infoImage is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close