30 Ožu 2018
    738

Grad Vodice financijski pomaže odlazak i sudjelovanje Vodičkih žudija na 18. Vodičkom festivalu žudija u Mariji Bistrici

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 30 Ožujak 2018 19:23

XVIII. Vodički festival žudija održat će na Uskrsni ponedjeljak, 02. travnja 2018. godine u Mariji Bistrici. Odlazak i sudjelovanje na festivalu Vodičke žudije Grad Vodice financijski pomaže s 10 tisuća kuna, dog su za naše žudije smještaj u Zagrebu osigurali zagrebački vatrogasci.


Spomenimo, na Uskrsni ponedjeljak, 02. travnja 2018. godine, u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici, održati će se 18. po redu Vodički festival žudija. Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su odlučili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi hrvatske pasionske baštine. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

Geslo festivala je „Ljubite jedni druge", a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi kojom nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

Raduje činjenica da se svake godine priključuju nove župe koje njeguju ovaj običaj, te se ove godine na festivalu očekuje sudjelovanje 33 župe iz cijele Hrvatske, sa preko 1000 sudionika. Predviđena je sveta misa, smotra žudija, procesija ulicama Marije Bistrice, te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. Kao i svake godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a ove godine na festivalu će nastupiti gosti iz Slovenije sa svojim poznatim Škofjeloškim pasionom gdje će prikazati samo dio ove stoljetne tradicije Škofje Loke koja je od nedavno upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica