02 Lip 2020 Pixabay
  382

Natjecanja su odgođena, osmaši bez dodatnih bodova za srednju

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Utorak, 02 Lipanj 2020 10:35

 Iako su u ponedjeljak počele prijave kandidata u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, roditelji još nisu imali precizne informacije o tome što će se sve dodatno bodovati prilikom upisa, piše u utorak Jutarnji list.

Dodatne bodove s ovogodišnjih državnih natjecanja u znanju osmaši mogu zaboravit. Ta su natjecanja ove godine zbog epidemije koronavirusa prekinuta u ožujku, zbog toga nije provedena polovica županijskih natjecanja (njih 17), a kamoli državna.

Nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje, koja organizira natjecanja, u travnju je definitivno potvrdila kako je u suglasnosti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te na temelju mišljenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zbog povećanog epidemiološkog rizika morala otkazati nastavak svi državnih natjecanja i smotri u znanju.
Iako je od kraja travnja Inicijativa za povratak natjecanja učenika organizirala peticiju kojom se traži nastavak natjecanja, a za petak 5. lipnja, u podne najavljuju i prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu, ta se natjecanja prije upisa u srednju školu neće održati.

To znači da dodatne bodove iz znanja (ili izravan upis) mogu ove godine ostvariti samo osmaši koji su prvo, drugo ili treće mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju ostvarili od 5. do 7. razreda, odnosno na državnim natjecanjima "koja su uspješno održana" objašnjavaju u Ministarstvu.
No, piše Jutarnji list, ove godine prije koronakrize uspješno je održano nekoliko državnih natjecanja iz sporta,  a prema važećem pravilniku "sportaši" na temelju tih rezultata mogu ostvariti od jednoga do tri dodatna boda. Međutim u nekim sportovima ta natjecanja nisu održana pa je između 250 i 300 djece ostvarilo pravo na stjecanje dodatnih bodova za upis u srednje škole a isto toliko nije.

Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili su da će rezultati ovogodišnjih "uspješno provedenih državnih natjecanja" ipak biti vrednovani prilikom upisa u srednje škole. To znači da će samo dio djece sportaša ostvariti pravo na bodove, a drugi koji nisu imali sreće da se ta natjecanja održe prije korona-krize neće, jednako kao što to neće moći djeca koja nisu imala prilike završiti na državnim natjecanjima u znanju, piše u utorak Jutarnji list.

(Hina)

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close