Bumba top desk
20 Lis 2020
  546

Dodijeljene nagrade Najbolji grad i EU projekt 2020.: Šibenik najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn održana je svečanost dodjele nagrada za najbolji EU projekt 2020. kojim su odabrani najbolji projekti u županijama. Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr. Na svečanosti je sudjelovao i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos odabrano je devet najboljih gradova u konkurencijama kvalitete života, obrazovanja i demografije te gospodarstva, kao i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU.

Sudionike završnog skupa izbora najboljih gradova uvodno su pozdravili i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Nataša Tramišak, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i predsjednik Hrvatske udruge županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

„EU fondovi u kontekstu razvoja imaju veliku ulogu, jer upravo povlačenjem njihovih sredstava županije lakše ulažu u velike projekte sa sveobuhvatnim utjecajem na dobrobit lokalnog stanovništva. Znamo da Hrvatska za razdoblje 2014-2020 ima na raspolaganju čak 10.7 milijardi Eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi dvije i pol tisuće eura po stanovniku. Od toga najveći dio spada u Europski fond za regionalni razvoj, čija je svrha promicanje ujednačenog razvoja europskih regija, i Kohezijski fond kojim se financiraju projekti na području transporta i okoliša“, istaknuo je župan Goran Pauk.

U prvoj kategoriji pod nazivom Doprinosi lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Newlight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt „Mala Barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana“ Primorsko-goranske županije.

„Ovo je satisfakcija ljudima u našoj županiji koji rade na EU projektima, a posebno je značajna jer se tiče zaštite baštine u našoj županiji po čemu je nadaleko poznata“, istaknuo je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina preuzimajući nagradu za najbolji EU projekt.

Projekt „Budi STEMpatičan!“ Virovitičko-podravske županije' proglašen je za najbolji EU projekt u konkurenciji Doprinos znanosti i inovacijama, dok je u kategoriji Doprinos poduzetništvu trijumfirao projekt „Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije“ Splitsko-dalmatinske županije.

U posebnoj kategoriji izbora najboljih EU projekata u kojoj čitatelji Jutarnjeg lista biraju najboljeg, oko 8000 glasova dobio je pobjednički projekt „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora 'PISMO-Novska“ Sisačko-moslavačke županije.

Privlačenje novca iz EU fondova

Najbolji grad u privlačenju novca iz EU fondova je Virovitica, čiji je gradonačelnik Ivica Kirin na svečanosti dodjele primio priznanje iz ruku ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak.

„Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na EU projektima“, poručio je gradonačelnik Kirin nakon preuzimanja nagrade za najbolji grad u povlačenju EU fondova. Uz Viroviticu, kandidati za najboljeg u ovoj konkurenciji bili su i Zagreb, Zadar, Rijeka i Križevci.

Samobor pobjednik u žestokoj konkurenciji

Samobor je najbolji veliki grad u kategoriji gospodarstvo, pobijedivši u završnoj konkurenciji Zagreb, Krapinu, Dubrovnik i Varaždin. Najbolji srednji grad u istoj kategoriji je Sveta Nedelja. Nagradu je na završnoj svečanosti izbora najboljih gradova preuzeo gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, istaknuvši kako je Sveta Nedelja pobijedila u konkurenciji nekih od najljepših gradova u zemlji.

Obrazovanje i demografija

Šibenik je najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija, pobijedivši u završnici izbora Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu. Nagradu je preuzeo šibensko-kninski župan  Goran Pauk. Labin je najbolji srednji grad u ovoj kategoriji. U završnici ovog dijela izbora najboljih gradova bili su s Labinom Poreč, Rovinj, Crikvenica i Križevci. Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanje i demografija je Cres.

Najprestižnija kategorija

U najprestižnijoj kategoriji ovogodišnjeg izbora najboljih gradova, kvaliteti života, pobjednik je među velikim gradovima Čakovec. Osim Čakovca u završnicu izbora velikih gradova ušli su Dubrovnik, Varaždin, Samobor i Zagreb. Najbolji srednji grad u kategoriji kvalitete života je Rovinj, trijumfiravši u završnici izbora ispred Svete Nedelje, Umaga, Zaprešića i lanjskim pobjednikom Porečom. Krk je trijumfirao među malim gradovima u konkurenciji kvaliteta života, nadmašivši u završnici Hvar, Mali Lošinj, Novigrad i Novalju.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Kakva razlika: Jučer u kaputima, danas u kupaćim kostimima
  Information
  Podijeli
  Information

  Kakva razlika: Jučer u kaputima, danas u kupaćim kostimima

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Domaća radinost PokloniDomaća radinost Pokloni
Sve za domZa prodaju
MTB BiciklaMTB Bicikla
Sportska opremaZa prodaju
Gradilište Zatonska, prodajemGradilište Zatonska, prodajem
ZemljištaZa prodaju
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close