30 Stu 2020 Jutarnji list Pixabay
  860

Osim kazni za nenošenje maski, spremaju li se kazne i kućne tulume?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Novčane kazne za fizičke osobe koje se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite mogle bi stupiti na snagu već ovog petka. 

Iako se dosad govorilo samo o kaznama za nenošenje maski, Jutarnji list doznaje da se mijenjaju, odnosno implementiraju tri članka, koja omogućavaju kazne fizičkih osoba. Jedan članak, dakle, odnosi se na zaštitne maske, drugi na javna okupljanja, a treći na privatne zabave.

Što se tiče privatnih zabava, više puta su iz Stožera napominjali da se ne može tek tako ulaziti u tuđe domove iako se upravo takva okupljanja smatraju najvećim žarištima. Ipak, otvorili su mogućnost za kažnjavanje građana u njihovim domovima.

To bi funkcioniralo na sljedeći način. Građani su i dosad imali pravo pozvati policiju ako im smeta buka i ako se susjedi ne pridržavaju kućnog reda. To spada u sferu kršenja javnog reda i mira, a sada bi osim problema koji u toj situaciji ima vlasnik stana, odnosno osoba koja je organizirala zabavu, problem mogli imati svi sudionici. Dakle, ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske. Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25.

Kad govorimo o maskama, tu će vjerojatno biti najviše posla i propisanih kazni. Naime, obveza nošenja maski odnosi se na sve zatvorene prostore, ali i na otvorene gdje se ne može održati fizički razmak od metra i pol.

Plastično govoreći, ako na klupi u parku sjede četiri osobe, a pri tome nemaju masku, smiju biti kažnjene novčanom kaznom koja će danas biti potvrđena.

Ono što treba istaknuti je i to da će tri nova članka tog zakona osim fizičkih osoba podrazumijevati i pravne osobe. Kazne za pravne osobe bit će znatno više, ali to je još jedan od detalja koji će se usuglasiti danas.

Pomoć policije

Ovlasti za naplatu kazni neće imati samo policija nego i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata. Naravno, pojedine osobe uhvaćene u prekršaju ponekad ne žele surađivati. Pri tome ih samo policijski službenik smije legitimirati, stoga svi oni koji imaju ovlasti naplate kazni u tom slučaju pozivaju policiju da im pomogne u odrađivanju posla.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close