Siječanj 24, 2022 943

Cijepljeni učenici po novom ne moraju u samoizolaciju

Cijepljeni učenici po novom ne moraju u samoizolaciju Pixabay
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Sve je više zaražene djece - malo manje ih je od 17 tisuća, od toga je oko 3 i pol tisuće predškolske, a 13 i pol tisuća školske dobi. Najviše je zaraženih među učenicima viših razreda te srednjoškolcima. Sve više razreda u školama prelazi na nastavu na daljinu, a novost je da djeca koja su cijepljena neće morati u samoizolaciju. Njih je do 11 godina cijepljeno oko 900, od 12 do 14 oko 8 tisuća, a od 15 do 19 godina gotovo 60 tisuća. - piše HRT

 

Cijepljeni učenici po novom ne moraju u samoizolaciju, potvrdila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. To se odnosi na svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva, kao i dijete koje je preboljelo COVID i cijepljeno jednom dozom.

Pozitivnih na koronavirus u školama i razreda koji nastavu prate na daljinu sve je više. U Primorsko-goranskoj županiji ih je 183, kaže epidemiologinja Danijela Lakošeljac. Od toga je 157 iz osnovnih škola i 26 iz srednjih škola.

Na istoku zemlje veći broj hospitaliziranih

U Primorsko-goranskoj županiji broj hospitaliziranih ne raste, u Osječko-baranjskoj se povećava. U toj je županiji na liječenju ukupno 99 osoba. Bolest mnogi detektiraju i kućnim testovima. U ljekarnama, kažu, potražnja nikad veća.

- Otprilike svaki drugi, treći čovjek koji uđe u ljekarnu traži kućni trest na koronavirus, apsolutno mi se čini da je epidemija omikrona uzela maha i kućni testovi su postali jedna od, možda čak i najtraženija roba u ljekarni ovih dana, kaže Mario Vrebčević, magistar farmacije.

Točno je, kažu, i da ih je sve teže nabaviti. Ljekarne mogu naručiti 200-300 testova, a dobiju 50, tako da ispunjavaju otprilike jednu petinu, šestinu dnevnih potreba u trenutačnoj situaciji, dodaje Vrebčević.

U Hrvatsku stiže dodatnih 300 000 kućnih testova pa nestašice ne bi smjelo biti.

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Siječanj 2022 20:45
djelomob1.jpg