Siječanj 27, 2023 1534

Novost za ugostiteljski sektor: Ministar financija Primorac najavio uvođenje poreza na napojnice

Novost za ugostiteljski sektor: Ministar financija Primorac najavio uvođenje poreza na napojnice Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Deloitte organizirali su tradicionalnu šestu po redu Poreznu konferenciju: Porezna politika u uvjetima energetske krize i inflacije. Cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja te pružiti praktične preporuke za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH i okupila je znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake u Hrvatskoj.

Između ostalog, ministar je najavio da će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica, što je važna novost za ugostiteljski sektor.

Tako, pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se "adekvatno porezno tretirati", rekao je Primorac.

Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima, rekao je Primorac, uz napomenu da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.

"Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez", izjavio je Primorac.

Dodao je da napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje "jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu".

Izvor vijesti: Jutarnji list / Tportal

Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Siječanj 2023 19:58
djelomob1.jpg