Rujan 14, 2023 595

Od jogurta do struje: Evo kako Vlada planira zaštititi vaš novčanik?

Od jogurta do struje: Evo kako Vlada planira zaštititi vaš novčanik? Image by Steve Buissinne from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon temeljitih konzultacija s glavnim akterima u društvu i ekonomiji, premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od inflacije. Cilj je zadržati povoljne cijene energije te štititi građane i gospodarstvo od povećanja cijena.

Ovaj novi paket mjera, čija je vrijednost 464 milijuna eura, osigurava da cijena električne energije za građane ostane nepromijenjena. Međutim, veliki poduzetnici će od sada plaćati struju po tržišnim cijenama. Osim toga, proširena je lista proizvoda čije su cijene ograničene, uključujući jogurt, rižu, svježa jaja, krumpir te higijenske potrepštine kao što su šamponi, ulošci i pelene.

Zanimljivo je da bi košarica s proizvodima sada koštala 76,19 eura, što je za 23,5% manje nego krajem prošle godine, što znači uštedu od 23,5 eura za potrošače.

Da bi potrošači lako prepoznali te proizvode, svi će imati posebnu oznaku koja označava ograničenu cijenu.

Premijer je također naglasio kako su mnogi trgovci izrazili svoju spremnost da podrže napore Vlade u smanjenju inflacije. Banke će, s druge strane, povećati kamatne stope na štednju, ali neće mijenjati kamate na stambene i gotovinske kredite.

Ovaj paket mjera je samo jedan u nizu sličnih paketa koje je Vlada predstavila kako bi se borila protiv rasta cijena, a njegovo trajanje predviđeno je za sljedećih šest mjeseci.

Izvor: HRT.

djelomob1.jpg