Listopad 04, 2023 3823

Dubrovnik zabranjuje nove apartmane: Treba li Vodice krenuti istim putem?

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Dubrovnik bi uskoro mogao biti prvi grad u Hrvatskoj koji će ne samo zabraniti nove apartmane, već i smanjiti broj postojećih za otprilike 30%. Ovo proizlazi iz novih promjena zakona o turizmu koji stupa na snagu sljedeće godine. Zakon omogućuje gradovima i općinama da sami donesu odluke o broju i vrsti turističkih objekata na svojem području.

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, izrazio je zabrinutost zbog brzog rasta apartmana, ističući da je grad samo u posljednje tri godine dobio 4.000 novih kreveta u najmu. Ako se ovakav trend nastavi, postoji opasnost da stambene zgrade postanu isključivo za dnevni najam.

Franković je naglasio važnost očuvanja kvalitete života građana, kulturne baštine i okoliša te je napomenuo važnost mjere u svemu. Smatra da mora postojati ravnoteža kako bi mladi ljudi, bez obzira na profesiju, mogli ostati i stvoriti dom u gradu.

Dok neki stručnjaci podržavaju ovu odluku i smatraju da je potrebna bolja regulacija smještaja, drugi je smatraju ishitrenom. Martina Nimac Kalcina ističe da se ne može samo svaliti krivnja na privatni smještaj za probleme u turizmu.

Ekonomist Damir Novotny ukazuje na to da je struktura ponude u hrvatskom turizmu inferiorna u usporedbi s konkurencijom poput Grčke ili Španjolske. Smatra da je došlo vrijeme za promjene.

Dubrovnikov pristup regulaciji apartmana otvara pitanje: Treba li Vodice krenuti istim putem? Promjene u zakonu o turizmu pružaju priliku za lokalnu samoupravu da prilagodi turističke kapacitete svojim potrebama i očuvanju kvalitete života svojih građana.

Izvor vijesti: Index.hr