Listopad 04, 2023 4679

Fotograf s korijenima iz Vodica zadivio struku i publiku! Njegova slika zauzela mjesto na naslovnici globalnog kalendara za 2024. godinu!

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana jedinica Ujedinjenih naroda, objavila je završetak natječaja za službeni kalendar 2024. godine.

"Ove godine primili smo brojne impresivne prijave s raznih strana svijeta. Naš WMO žiri, sastavljen od stručnjaka za komunikaciju, fotografa i meteorologa, odabrao je pobjedničke fotografije na osnovu tehničke i umjetničke vrijednosti, popularnosti na društvenim medijima, geografske ravnoteže te relevantnosti u kontekstu sljedećeg Svjetskog meteorološkog dana - Na prvoj liniji borbe protiv klimatskih promjena. Zbog iznimne kvalitete prijavljenih radova, konačan odabir bio je izazovan. Željeli bismo da smo mogli uvrstiti još više fotografija," navodi se u obavijesti Svjetske meteorološke organizacije.

Kalendar za 2024. godinu uključuje 12 fotografija, po jedna za svaki mjesec, te naslovnu sliku. Tu prestižnu čast, da njegova slika bude na naslovnici, dobio je Bruno Fantulin, fotograf i lovac na oluje s korijenima iz Vodica.

"Jako sam sretan i ponosan na postignuti uspjeh, posebno s obzirom na kontinuirane uspjehe Hrvatske na natječajima Svjetske meteorološke organizacije. Naši fotografi redovito imaju svoje mjesto u kalendaru, što mi dodatno godi. Nažalost, srpanjsko razorno nevrijeme ostavilo je traga, no nadam se da je imalo i pozitivnog učinka na svijest ljudi o važnosti poštivanja prirode i njezinih upozorenja," izjavio je Fantulin za Dalmaciju Danas.

Na pobjedničkoj fotografiji Brunovog autora prikazan je olujni oblak koji je tijekom ljeta pogodio Zagreb. Točnije, prikazuje "shelf cloud" koji se nadvija nad gradom. Među fotografijama koje su pohvaljene, ali nisu uvrštene u kalendar, nalaze se i dvije djela hrvatskog autora Branka Nađa, s motivima Plitvičkih jezera pod snijegom i ledom, te sjevernom svjetlošću snimljene na Islandu.