Kolovoz 25, 2019

Bulić: Proslavljen blagdan sv. Antuna pustinjaka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u srijedu, 17. siječnja 2018. g. blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulić. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise" mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.


Svetog Antuna krijepila je božja milost i ostao je pobjednik. Sve nas uči da iznad svega budemo oprezni i na taj način ćemo nadvaladati sve napasti .Uči nas da budemo ponizni jer Bog se oholima protivi a poniznima daje svoju milost. Svi moramo paziti na tri izvora napast i a to su vlastito tijelo, Sotona i pokvareni svijet oko nas. Sv. Augustin kaže „Bez pobjede nema krune, a bez borbe nema pobjede, bez neprijatelja nema borbe„

Neka nam sv. Antun bude uzor i primjer kako voditi borbu protiv Sotone i zla te kako ići Božjim putem prema sretnoj vječnosti- rekao je na kraju propovjedi fra Luka Banić.

Crkva svetog Antuna Pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727.g. promijenila titular u sv. Ante. Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja porušena, a oba zvona su odnesena. Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima, a dovršena je 2003.g. Ispred crkve Sv. Antuna 2013. g. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na kraju mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali na svečanoj misi. Domaćini Bulićani su nakon mise zapalili svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno sa mnogobrojnim gostima nastavila se po obiteljima, uz bogati blagdanski stol.

Tekst i foto:Marko Ledenko-Mane

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close