Lipanj 27, 2020 4038

Ivica Ledenko na pragu ulaska u Hrvatski sabor: Ukinuti ćemo paušalni porez za iznajmljivače za 2020. godinu i uvesti moratorij na ovrhe i kredite

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Dipl. ing. telekomunikacija i ing. industrijske elektronike Ivica Ledenko je oženjen otac dvoje djece zaposlen kao manager u kompaniji sa preko 3500 zaposlenih. Nekad aktivan NK Vodicama, a danas predsjednik Boćarskog kluba bavi se pčelarstvom sa tridesetak pčelinjih zajednica, a pomalo i  maslinarstvom… 

Posljednje ankete Vas stavljaju na rub prolaza u Hrvatski Sabor, kakve su šanse da nakon gradskih i županijskih vijećničkih klupa Vodice u Vama dobiju i saborskog zastupnika?

Rekao bih da su šanse odlične, naša lista je na pragu prolaza iznad 10% (u ovom trenutku 9,6%), a sve informacije koje dobivam sa terena su ohrabrujuće i podrška raste. Vjerujemo da će naša lista dobiti dva mandata, a kako sam plasiran na drugo mjesto to bi značilo ulazak u Hrvatski sabor. Naravno da će podrška Vodica prije svega biti odlučujuća i presudna rekao bih.

INFRASTRUKTURA, ŠKOLSTVO I ZDRAVSTVO KAO I POTICAJ MIKRO, MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA KAO GENARATOR NOVIH RADNIH MJESTA

Vodice je vjerujem u vašem fokusu, što treba napraviti da ih učinimo boljima?

Vodice su svakako perjanica ne samo turizma naše županije već i šire i napravilo se dosta. No držim da gubimo korak s ostalima kao da smo uspavana ljepotica samozadovoljna trenutnim stanjem. Poruka Mosta sa ovih izbora „Hrvatska se budi“, mogla bi se parafrazirati u „Probuditi ćemo Vodice“. Držim da smo projekt Aglomeracije (izgradnje kolektora) razvukli predugo, a to je ključan projekt u brandiranju Vodica i turističke izvrsnosti. 
Izgradnja sportske dvorane za koju smo predlagali i modele financiranja mora biti prioritet svake vlasti kao i u konačnici izgradnja škole u kojoj bi se pohađala nastava samo u jednoj smjeni, a tada bi se otvorio prostor i za neka srednjoškolska usmjerenja. Također dislociranje i izgradnja ''Doma zdravlja'' u Vodicama je nešto što grad Vodice kakvim želi postati mora težiti. Dakle Infrastruktura, školstvo i zdravstvo prioriteti kao i poticaj u mikro malo i srednje poduzetništvo kao generator novih radnih mjesta. Budem li izabran u Sabor ovu će biti moja misija za Vodice.

Vijećnik ste u Skupštini Šibensko-kninske županije, tvrda ste oporba Županijskom HDZ-u

Na prošlim lokalnim izborima bio sam kandidat Mosta za župana Šibensko-kninske županije gdje sam dobio gotovo 6000 glasova potpore te nositelj lista za Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće Vodica. U Županijskoj skupštini predsjednik sam našeg kluba koji broji pet vijećnika, a u Gradskom vijeću Vodica zastupljeni smo s dva vijećnika. 

Šibensko-kninska županija je već nekoliko desetljeća stagnira. Broj stanovnika od 90-ih na ovamo pao je sa 150.000 na 100.000, a da nije bilo doseljavanja Hrvata iz BIH taj bi broj bio realno prepolovljen. I to je zapravo pravi pokazatelj rada HDZ-a, koji u kontinuitetu vlada tom županijom, sa čvrstim koalicijskim partnerima iz SDSS-a i povremenim satelitima.

Županija s dva nacionalna parka – Krka i Kornati – s najvišim vrhom RH, Dinarom, doskora Parkom prirode, s plodonosnim Petrovim poljem može i mora biti samodostatna ali nije. Imamo najstariji samorodni hrvatski grad Šibenik, bogatu baštinu, razvedenu obalu, tradiciju u proizvodnji aluminija itd., te je naša županija imala sve predispozicije da bude uspješna i bogata. 

Ali nepotizam, negativna selekcija kadrova i korupcija potpuno su devastirale sve prilike koje su se ukazale. Vladajući su devastirali i većinu medija, a ono malo lokalnih koji su nastavili raditi stavili su pod svoju kontrolu.
Rijetki su opstali i skidam im kapu. Tako je gotovo nestala bilo kakva kritika u eteru, ispada da nam cvjetaju ruže, a realnost je opora i bezidejna. 

Nema koordinacije između Razvojne agencije s jedne te općina i gradova s druge strane. Na listi za sredstava iz programa ruralnog razvoja Šibensko-kninska županija je među kandidatima na pretposljednjem mjestu. 

Propušteno je kandidiranje za bespovratna sredstva za razvoj vodoopskrbne mreže. Previše je toga prepušteno slučaju malo planskom radu i promišljanju i takvoj politici ću uvijek biti protivan.


Skupština Šibensko-kninske županije na poticaj Mosta raspravljala je o Deklaraciji o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa. Naglasili ste da je riječ o prvorazrednom pitanju suvereniteta, gospodarstva i ekologije. Pokrenuli ste i inicijativu da Voda uđe u Ustav kao zaštićena kategorija 

U predlaganju Deklaracije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa klub Mosta i Loze NL ostao je usamljen, bez podrške i vladajućih, ali i – oporbe. 
Petar Krešimir IV. je prije više stoljeća govorio o Hrvatskom moru i proglasio ga našim, zapravo  proglasio i gospodarski pojas. A eto danas su njegovi slijednici na vlasti, a i oni u oporbi ostali sramotno spuštenih ruku. Namjera je bila da sve priobalne županijske skupštine daju potporu prijedlogu i da tako osnaženi donesemo odluku u Saboru i branimo naše pravo ispred EU. Jednako tako obzirom smo svjedoci rasprodaje kako nacionalnih interesa tako i resursa, inicijativom Voda u Ustav smo željeli prevenirati i zaštiti taj moćan resurs koji će sve više dobivati na značaju. Od toga ne odustajemo, prijedlog ide na klupe novog saziva Sabora.

NIKAD NISAM BIO HDZ ili SDP UVIJEK SAM TRAŽIO TREĆU OPCIJU PRAVI PUT 

Po zvanju ste inženjer industrijske elektronike i diplomirani inženjer telekomunikacija, koliko je to spojivo s bavljenjem politikom?

Ja sam svojedobno donio odluku da neću nijemo promatrati politička zbivanja oko sebe nego da ću se aktivno uključiti u njih. Opisao bih se kao socijal suverenista. Socijalno lijevim u zaštiti ranjivih skupina društva, to se vidi po mom sindikalnom djelovanju. Jedan mandat sam u tom smislu bio i član županijskog gospodarsko socijalnog vijeća.

S druge strane političkog djelovanju živim nacionalni suverenizam i državotvornost. Zalažem se za monetarnu i gospodarsku suverenost, kao i za kršćanske vrijednosti.

Nikad nisam bio HDZ i nikad SDP uvijek sam tražio treću opciju alternativu pravi put . Kako sam inženjer tehničke struke uvijek iza akcije želim da se vidi egzaktan i mjerljiv rezultat i na takvim temeljima razmišljam i politički.

SPONZORIRANO

Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Srpanj 2020 17:34