Branka Juričev-Martinčev: 'Najponosnija sam na prijedloge koji su prepoznati i usvojeni te donose pozitivne promijene u našim Vodicama, ali i cijeloj Hrvatskoj'

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)
Poslijednja izmjena dana Subota, 04 Srpanj 2020 00:05

'Izađite na izbore i 5. srpnja glasajte za ljude koji jamče sigurnost Vama i Vašoj djeci', poručuje naša bivša gradonačelnica i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev koja je i na ovim parlamentarnim izborima na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici pod rednim brojem 9. Protekle četiri godine koristila je svaku priliku kako bi za svoj grad i županiju napravila više na nacionalnoj razini, a u intervjuu donosimo koji su to potezi na koje je najponosnija.

Činjenice pokazuju da ste jedna od najaktivnijih saborskih zastupnica, predlažete izmjene i dopune zakona, amandmane na predložene zakone -  statistika pokazuje 396 javljanja u sabornici. Za što ste se vi najviše zalagali?

Sve rasprave u kojim sam sudjelovala i davala prijedloge, hvalila ili kritizirala nove zakone odnosile su se na život naših sugrađana, od onih u priobalju, na otocima i zaleđu. Željela sam da što više sredstava dolazi u naše krajeve, da se što više rasterete naši građani i poduzetnici, pomoći u zapošljavanju mladih, boljem funkcioniranju zdravstvene zaštite, pomoći mladim obiteljima, većim rodiljnim i roditeljskim naknadama, dostojnim mirovinama… 

Turizam je bila moja nezaobilazna tema, pa sam se tako zalagala za naše male iznajmljivače i sitne obrtnike, od toga da im se olakša i administrativno pojednostavi njihov rad, da inspektori prilikom utvrđivanja manjih nedostataka u prvom dolasku ne kažnjavaju, već upozoravaju…

Osim što ste se zalagali i za rješavanje brojnih problema, od zdravstvene zaštite, prava žena, komunalnog gospodarstva i drugih, na koje ste poteze najponosniji?

Stalno sam upozoravala na nelogičnost da prihod od poreza na dohodak od iznajmljivanja soba i apartmana npr. u našim Vodicama, ako iznajmljivač ima prebivalište u Zagrebu – pripada Zagrebu. Inače, u Vodicama je čak 60 %, a u Šibeniku 64 % iznajmljivača koji imaju prebivalište izvan mjesta u kojim imaju tu sobu ili apartman, što znači da se više od polovine tog prihoda slijevao u proračune drugih sredina. Sada kada je izmijenjen zakon o porezu na dohodak samo po toj osnovi bi se u naše Vodice trebalo sliti oko 3 milijuna kuna više.

Nadalje, inzistirala sam da se Zakonom o otocima za troškove odvoza otpada s otoka obveže sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer su tu preveliki troškovi koje ne mogu snositi sami otočani ili njihove općine ili gradovi.

Živimo za turizam, ali i od turizma i ova nam je kriza pokazala koliko je važno biti prepoznatljiv. Cijelu svoju karijeru vezana sam za turizam i zato mi je posebno drago da sam uspjela amandmanom izmijeniti predloženi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma kako bi veći broj manjih gradova, poput naših Vodica, Šibenika, Makarske dobio mogućnost samostalnog brendiranja i proširio spektar samostalnog djelovanja u promociji turizma.

Ovo su samo tri najvažnije stvari u vašem mandatu u  kojem je otvoreno 105 tisuća novih radnih mjesta, povećale minimalna i prosječna plaće tri puta više nego prethodne tri prethodne vlade, povećale minimalna  i prosječna mirovina dva puta više nego tri prethodne vlade te porezno rasterećenje građana i poduzetnika u četiri kruga porezne reforme za 9 milijardi kuna. Ujedno, to su važni koraci i ka poboljšanju demografskoj razvoja.

Svjesni problema depopulacije i iseljavanja, uložili smo u demografsku politiku i ravnomjerni regionalni razvoj kako bismo na svim područjima našu državu i društvo učinili boljima i poželjnijima za život. U mandatu ove vlade gradi se ili je obnovljeno 500 novih vrtića i uvodi se dvosmjenski rad u 96 vrtića. Utrostručile su se rodiljne naknade. Poboljšali smo zakonski okvir radi ubrzavanja sudskih postupaka i uveli strože kazne. Olakšali smo položaj blokiranima čiji se broj kontinuirano smanjuje. Uvedeno je novo pravo, odnosno dodatno povećanje mirovine ženama za svako novorođeno ili usvojeno dijete, što koristi već više od 10 000 žena. U RH zaposleno je 6 300 teško zapošljivih žena kroz projekt „Zaželi“ koje brinu o našim najstarijim ili potrebitim sugrađanima. Uvodi se i novo pravo, takozvana nacionalna mirovina.

Povećali smo ulaganja u znanost, obrazovanje, kulturu i sport. Potičemo izvrsnost i uvođenje novih tehnologija na svim područjima. Racionaliziramo, digitaliziramo i profesionaliziramo javnu upravu kako bi bila pristupačnija, brža i na usluzi građanima. 

Kad pričate o uspješnom mandatu ove vlade, koja su to još postignuća ostvarena na dobrobit hrvatskih građana? Što će biti ključno za ubrzanje rasta i podizanje standarda?

Ostvarili smo gospodarski rast na zdravim osnovama i bez zaduživanja, smanjivali smo poreze i rasterećivali građane i poduzeća, a istodobno značajno povećali socijalna davanja, plaće i mirovine. Javni dug smo smanjili za više od 11 postotnih bodova BDP-a, što nas svrstava u sam vrh zemalja Europske unije po brzini smanjivanja javnog duga.

Rasli su izvoz, investicije i drugi ekonomski pokazatelji. Ugovorenost europskih fondova dosegla je 94% od raspoloživih sredstava. Nizali smo rekordne prihode od turizma. Svemu tome pridonijelo je odgovorno vođenje javnih financija, koje nam je omogućilo vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga.

Zahvaljujući sve boljem međunarodnom financijskom položaju države, kamate za gospodarstvo i građane značajno su povoljnije, a naše gospodarstvo može lakše privlačiti strane ulagače.
Isto tako, u narednom periodu na raspolaganju nam je novih preko 20 milijardi eura iz EU fondova.

Što poručujete svojim sugrađanima? Zašto je glas za HDZ glas za sigurnu Hrvatsku?

Andrej Plenković jedina je osoba koja ima znanja i iskustva i pokazao je da u najtežim trenucima zna sačuvati naše zdravlje, živote, radna mjesta, plaće i mirovine. Kada nas je zahvatila pandemija COVID-19 i kad je i gospodarstvo doživjelo šok, samo u našoj županiji je za 9500 radnika i 2300 poslodavaca zahvaljujući pravovremenim mjerama osigurana  plaća i svi doprinosi te su time sigurno i spašena njihova radna mjesta.

Jedino glas za HDZ  je glas za socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost i globalnu prepoznatljivost. Moramo biti svjesni da nas čeka izazovno razdoblje i treba nam sigurnost, a ne eksperiment. Zato, izađite na izbore i 5. srpnja glasajte za ljude koji su u krizi pokazali da su lideri. Dajte svoje povjerenje HDZ-u i novom mandatu premijera Andreja Plenkovića koji je znao povećati naše plaće, mirovine, rodiljne i roditeljske naknade, povećati broj zaposlenih, porezno rasteretiti građane i poduzetnike, smanjiti javni dug, uspješno upravljati krizom, stvoriti uvijete u kojima smo ostvarivali rekordne turističke rezultate, a u najtežim trenucima pokazao da zna sačuvati naše zdravlje, živote, radna mjesta, plaće i mirovine. 

Zato dragi sugrađani 5. srpnja izađite na izbore i svoj glas dajte za sigurnu Hrvatsku Vas i Vaše djece, svoj glas dajte HDZ.

Sigurnost nije slučajnost.

Na listi broj 10 pod rednim brojem 9 - Branka Juričev-Martinčev

SPONZORIRANO


Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close