23 Velj 2020 Canva
    2047

Jeste li znali da postoji tehnika uređenja i dekoriranja nekretnina za bržu prodaju ili najam?

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 23 Veljača 2020 14:08

Svima nam zastane dah kada vidimo na internetu fotografiju lijepo uređene nekretnine, uredne, skladnih boja, s prekrasnim namještajem, vazama s raskošnim cvijećem predivnih boja, velikim terasama s ležaljkama i koktelom. Cijena obično bude sukladna izgledu.

Međutim što je s onim stanovima i kućama koji su nekako skromnije uređene i ne privlače baš pažnju svojim izgledom. Događa se da poneke nekretnine za prodaju u Hrvatskoj, što zbog cijene što zbog izgleda, čekaju na svog kupca i po nekoliko godina. Prodavateljima takva duga prodaja na žalost postaje noćna mora i čini im se da sve to traje cijelu vječnost, a pravom kupcu ni traga ni glasa. Svoje nekretnine oglašavaju preko agencija, preko susjeda, rođaka i raznih poznanstava, čak su i cijene spuštali već nekoliko puta, ali opet ništa. 

Isto tako kod iznajmljivanja apartmana, iznajmljivači često vide kako je kod susjeda dvorište uvijek puno automobila stranih registracija, a kod njih tek jedan ili dva koji će ubrzo otići.  Stalno imaju neke rupe u srcu sezone.  Mnogi se žale na sezonu, na goste, na cijene, na vrijeme i tko zna što sve ne. A nikome od njih, ni iznajmljivačima, ni prodavateljima nije palo na pamet da bi se možda mogla promijeniti strategija prodaje.

U drugim zemljama je to već davno izmišljeno, u nekretninu treba nešto i uložiti da bi se postiglo više. Takav način uređenja se zove HOME STAGING i to je novost na tržištu nekretnina.

Što je home staging?

Home staging je usluga uređenja i dekoriranja nekretnine s ciljem da se uz minimalna ulaganja ista nekretnina uredi na najbolji mogući način i da se izdvoji od konkurencije, da se što prije proda ili iznajmi, za najbolju moguću cijenu.

Ovo NIJE dizajn interijera po kojem se nekretnina uređuje po individualnoj želji vlasnika, nego sasvim suprotno, ovo je uređenje i dekoriranje nekretnine na način da se svidi najvećem mogućem broju kupaca.

Ako imate lijepo uređenu nekretninu i zadovoljni ste s iznajmljivanjem, ovaj članak se ne odnosi na vas. Ako pak imate lijepo uređenu nekretninu koju prodajete po realnoj cijeni onda također ovaj članak nije za vas. Neki zaista imaju oko za lijepo i sami si urede svoje nekretnine, dok neki angažiraju dizajnere interijera.

Home staging košta puno manje i upravo zato je i izmišljen. To je tehnika uljepšavanja nekretnine raznim malim trikovima, pri čemu se naglašava ono što je dobro i sav njen potencijal se stavlja u prvi plan, a ono što je manje dobro se na određeni način stavlja u drugi plan. Radi se o osmišljenoj, sistematskoj i koordiniranoj metodologiji pripreme nekretnine za prodaju koja se zove HOME STAGING  ili PROPERTY STYLING. Kod nas za takvu djelatnost nema stručnog izraza, pa se onda najčešće koristi „uređenje i dekoriranje nekretnine prije prodaje“ , „pretprodajno uređenje“ , pa čak i „stiliziranje nekretnine“. 

Fotografije

Kada odete na Internet istraživati što se nudi za prodaju ili najam,  vaš je prvi susret sa svakom nekretninom ustvari fotografija koja je objavljena da vas privuče da baš kupite tu nekretninu ili da baš ljetujete u tom apartmanu. Ako vam se ne sviđa ono što vidite na fotografiji, samo ćete ići dalje sve dok vam neka druga lijepa fotografija, odnosno neki lijepi interijer, ne privuče pažnju.

Sve je u fotografijama. Fotografije nekretnine koje služe u promotivne svrhe, zaista trebaju prikazivati prostor koji je kao prvo uredan, pospremljen, lijepo uređen dekorativnim detaljima i usklađen s bojama. 

Kada gosti ili kupci pregledavaju oglase i fotografije na internetu, oni trebaju samo na osnovu tih fotografija odlučiti koja im se nekretnina sviđa i koju će ići pogledati i uživo, ili koji će apartman bukirati, pa je zbog toga važno da im se nekretnina svidi već po fotografijama na prvi pogled. Kad se radi o prodaji, fotografijama bi se ustvari trebalo toliko privući kupca, da se u istu nekretninu poželi useliti odmah i da vidi sebe u njoj kako uživa život sa stilom.

Prodaja nekretnina

Kod prodaje nekretnina, pored čistih papira koji se odnose na vlasništvo i legalitet nekretnine, te pored njene lokacije i cijene, sve veću ulogu ima i uređenje nekretnine koja se prodaje.

Ova se tehnika ne odnosi na nekretnine kojima je potrebna kompletna adaptacija, jer danas kupci postaju komotni, imaju novce i znaju što traže za taj novac. Ne žele svi rušiti zidove i renovirati kupaonice i živjeti u prašini s majstorima sljedećih nekoliko mjeseci. Isto tako iz raznih razloga, ne žele baš svi mjeriti, tražiti, pa kupovati kompletan namještaj da bi se mogli useliti. U posljednje vrijeme sve više kupaca traži nekretninu koja je u stanju kojem nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje.

Isto je i kod iznajmljivača apartmana i kuća.

Kod onih koji unajmljuju nekretninu, također je važno kako sve izgleda. Bez obzira da li ju unajmljuju na duže vrijeme ili samo za svoj konačno zasluženi godišnji odmor ili možda samo na jedan dan, ne žele baš svi koristiti tuđi prastari namještaj, kojem pri tome još otpadaju vrata ormara i gdje je sve nešto sklepano samo da se iznajmi.

Mnogi iznajmljivači apartmana se također čude kako je njihov susjed cijelu sezonu pun, a oni samo osmi mjesec. Vjerojatno susjed isto nema super de lux uređen prostor, ali možda zato ima povoljnije cijene. Dobro bi bilo kada bi iznajmljivači pokušali uskladiti cijene s trenutačnim uređenjem. Ako je prostor lijepo uređen, možete tražiti i veću cijenu. Zašto se uz mala ulaganja ne bi izdvojili od konkurencije i bili popunjeniji i na kraju zaradili više.

Kako to rade vani

U inozemstvu to rade jako dobro. Oni malo ulože da bi dobili puno. Potrude se udovoljiti gostu ili kupcu na sve moguće načine. Manjim ulaganjima u nekretninu ustvari se povećava njezina vrijednost i događa se da se tako uređena nekretnina proda puno brže ili nađe onoga tko će ju unajmiti, gotovo odmah. I nećete vjerovati, to im odlično uspijeva jer je dokazano da home staging funkcionira.

Ne moramo mi ništa izmišljati, sve je već izmišljeno. Samo trebamo kopirati.

Ne radi se tu o velikim ulaganjima. Ponekad nije potrebno ništa kupovati, nego samo rasporediti bolje i ljepše stvari koje već imate.

U Americi, otkud je sve počelo, pa sada na veliko i u Europi, postalo je normalno da se angažira stručnjak za home staging odnosno stilist za nekretnine,  da uredi nekretninu da se što prije proda ili iznajmi i za što bolju cijenu.

Nekretnine se mogu urediti i luksuznim  home stagingom  što najviše odgovara investitorima koji imaju nove kvalitetne nekretnine koje se prodaju ili iznajmljuju i koje im služe kao pokazne nekretnine. Luksuzan home staging odgovara i onima koji žele privući kupce koji vole dozu luksuza i koji su spremni to platiti. 

Ako je nekretnina veće vrijednosti, obavezno se treba urediti luksuznim home stagingom da opravda svoju veliku cijenu, a ne da se samo naplati lokacija, pa da novi vlasnik mora uložiti dupli iznos u njeno uređenje. Najviše se traži klasičan home staging koji vrijedi za sve nekretnine koje se ne tretiraju kao luksuzne. I sve naravno ovisi o budžetu za uređenje s kojim vlasnik raspolaže.

Velike su razlike u fotografijama prije i poslije uređenja, stoga su vlasnici vrlo zadovoljni rezultatima home staginga, a naročito kada se još nekretnina proda ili iznajmi u izuzetno kratkom roku i za dobru cijenu.

Do sada smo o tome samo mogli gledati na televiziji na stranim programima.

Odjel Alfa dizajn u agenciji Alfa nekretnine među prvima u Hrvatskoj uvodi uslugu home staging i omogućava svima kojima je to potrebno, da se njihova nekretnina izdvoji od ostalih na tržištu, da povećaju njenu vrijednost, da skrate predviđena pokazivanja na minimum,  te da omoguće kupcu ili gostu ljubav na prvi pogled. 

Ako želite da i vaša nekretnina zablista i da na tržištu bude bolja od konkurencije, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i zatražite osobne home staging konzultacije direktno u vašoj nekretnini.

Ako vas zanima ova tema i želite čuti i naučiti uživo, naše sljedeće javno predavanje za sve iznajmljivače apartmana i kuća, te za sve prodavatelje apartmana i kuća koji smatraju da im je to potrebno, bit će u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik u četvrtak 27.02.2020. u 19:00  na temu: Kako urediti i dekorirati nekretninu da se proda ili iznajmi brže i za više novaca? Stilistica za nekretnine s inozemnom diplomom će vam dati puno primjera i fotografija te pregršt korisnih savjeta koje ćete moći iskoristiti u svom domu odmah poslije predavanja. Zato svakako dođite i zauzmite mjesto.

Autorica teksta: Jasminka Fišer Gavranović -  vlasnica agencije Alfa nekretnine iz Vodica, dugogodišnja licencirana agentica za nekretnine, home staging expert

Alfa nekretnine, Obala Juričev Ive Cote 27, 22211 Vodice
Ured tel. 022 441 292, mob. 091 525 3260
www.alfanekretnine.hr

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – za prodaju ili kupovinu nekretnina
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – za home staging

O autoru:

Jasminka Fišer Gavranović je prvenstveno dugogodišnja licencirana agentica za prodaju nekretnina.  Rođena u Slavoniji, odrasla u Zagrebu, kratko vrijeme živjela u Londonu, te se konačno sa svojom obitelji skrasila u Dalmaciji, u prekrasnim Vodicama. Nakon raznovrsnih poslova u Zagrebu, pronašla se u svijetu nekretnina u Vodicama, u poslu u kojem uživa i kojeg vodi zajedno sa suprugom Franom.

Od 2005. godine bavi se posredovanjem u kupoprodaji nekretnina, te sa svojim timom u agenciji „Alfa nekretnine“ organizira razne projekte kojima se izdvaja na tržištu. Najponosnija je na projekt kojim među rijetkima u Hrvatskoj, 2011. godine snima i sudjeluje u popularnoj američkoj polusatnoj TV emisiji  „House Hunters International“  gdje se prikazuje kako se kupuju nekretnine u raznim dijelovima svijeta. Tu je kao domaćin emisije svog kupca iz Australije dovela u Vodice i to prikazala gledateljima cijelog svijeta, što je bila odlična reklama ne samo za njezinu agenciju nego i za cijele Vodice.

U svom dugogodišnjem radu s nekretninama vidjela je svakakve apartmane i kuće, te se u 2018. godini odvažila otići korak dalje i to u svijet home staginga. 2014. godine je završila obuku na engleskom jeziku i dobila diplomu „Certified Home Staging and Property Styling Professional“,  zatim odrađuje i  „Home Staging Business Training Program“ te je tako kompletirala sva znanja koje je smatrala potrebnim da bi se mogla baviti ovom novom atraktivnom djelatnošću. Tako postaje lider u home stagingu u Hrvatskoj.

Uz aktivan angažman na društvenim mrežama i održavanje edukativnih prezentacija na temu home staginga,  njezin dodatan interes su pisanje, govorništvo i komunikacijske vještine.

djelomid1.jpg


Najnovije
  • Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže
    Information
    Podijeli
    Information

    Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže

    Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close