23 Velj 2017 Ilustracija / Internet
  3558

Otkup duga ili po narodnu utjerivači dugova!?

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 23 Veljača 2017 20:49

Sa tv prijemnika u naš dom ušli su američki filmovi u kojima smo gledali kako djeluju „utjerivači dugova". Intrigantne scene s malih ekrana pretvorile su se u zbilju koja se dešava i kod nas, počinje telefonskim pozivom iz nepoznatih tvrtki koja vas pozivaju na podmirenje duga za koji ne znate da postoji i ništa vam nije jasno, zatim stiže i sudsko pismeno koje navodi da ste dužni podmiriti novčanu tražbinu i sl.

 

O čemu se radi???

Podosta se pisalo o toj temi u svim novinama, na portalima i kroz sve prisutne medije.
Jedan od načina naplate dospjelih a neplaćenih novčanih potraživanja, jeste i „prodaja duga" trećoj osobi odnosno agenciji ili društvu.

Vjerovnici u nemogućnosti naplate svojih potraživanja, prodaju dug trećoj osobi, tvrtki koja je registrirana za tu djelatnost, i to je posve legalan i zakonit način, pod uvjetom da vas je „ustupitelj" obavijestio o ustupanju vašeg duga trećoj osobi.

U tako nastaloj situaciji potrebno je utvrditi identitet, saznati tko je ovlaštena OSOBA za zastupanje te tvrtke, da bi saznali je li onaj tko je potpisao neko pismeno (ako je potpisano) poslano iz te tvrtke, uopće ovlašten to činiti, zatražiti DOKAZ o postojanju takvog odnosa.

Primjeri pokazuju da su pojedini dužnici razvili cijelu kreativnu znanost kako ne platiti, izbjeći ovrhu, likvidirati poduzeće i otvoriti novo, zametnuti trag, kukati, prijetiti i sto drugih načina.

Dok neki vjerovnici muku muče sa naplatom svojih potraživanja, opet ima poštenih dužnika koji su propali i priznaju da ne mogu platiti pa pokušavaju iznaći način kako riješiti nastali dug.
S druge strane možda ćete naići i na oglase da se traži agencija koja utjeruje dugove jer nikako, baš nikako, kako navode vjerovnici, ne mogu naplatiti dug, takvih priča ima koliko hoćete, pa čak dolazi do toga da kažu:

„....treba mi netko kako bih naplatio svoj dug...ustvari sasvim mi je svejedno što ce biti sa lovom (ili nogama dužnika) na kraju, bit ću zadovoljan samo da čovjek ne uživa novce na koje nema pravo..."

Uglavnom ova tema je i te kako postala interesantna, a svaka medalja ima dvije strane, dok jedni bježe od utjerivača dugova, drugi traže utjerivače kako bi naplatili svoja potraživanja, što reći priča je uvijek drugačija, ovisi s koje se strane nalazite, iskustva su različita.

Možda ih želite podijeliti s nama! - kontaktirajte nas potrosaci.vodice(at)gmail.com

 

[panel background="#d7d7d6" color="#000000" border="1px solid #949494"]O kolomnistici portala Infovodice Grozdani Juričev Šprljan

Jedno od temeljnih poluga suvremenih demokracija jest razvijeno civilno društvo, kakvom želimo zasigurno pripadati. Tom istom društvu od 2007. godine, pripadala je i Udruga za zaštitu potrošača „Klub potrošača Vodice".

Ja kao predsjednica, Grozdana Juričev Šprljan, a po struci upravni pravnik, obnašala sam tu funkciju neprekidno od osnutka Udruge. Udruga je prestala sa djelovanjem prošle godine, a formalno pravno nakon provedenog likvidacijskog postupka. Po prestanku rada Udruge i nadalje su me kontaktirali potrošači u nekim slučajevima tako da sam se pridružila „ Splitskom potrošaču" s kojim sam uspostavila suradnju na informiranju potrošača radi pravne zaštite.

Držim potrebnim da građani, bilo u skupinama i organizacijama ili individualno uključivanjem u javne procese nastoje zastupati različite interese i vrednote, smatrajući da uloga civilnog društva se treba ostvariti u otvorenom dijalogu, interakciji, suradnji pa može se čak reći i partnerstvu s javnim i državnim institucijama, zbog čega je dobrodošla ideja portala Infovodice, a u suradnji Splitskog potrošača, osmisliti potrošački kutak za one potrošače kojima će naše teme možda dobro doći i na određen način pomoći .

Nastojati ćemo putem kolumni razraditi temu zaštite potrošača te nastojati prikazivati primjere kako biste sve to mogli primijeniti u slučaju potrebe, ujedno ukoliko imate pitanja, možete ih postaviti putem mail-a i to na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na koja ćemo nastojati odgovoriti u određenom roku.[/panel]

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže
  Information
  Podijeli
  Information

  Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close