02 Ožu 2017 Ilustracija / Pixabay
  2298

Potrošački kutak: "Uplatite koliko možete.!!"

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)
0

Zbog relativno male vrijednosti transakcija, više od 90% nezadovoljnih potrošači nikada se ne žali, a pogotovo se rijetko odlučuju na sudsku zaštitu svojih prava i neki ih trgovci zbog toga, nekažnjeno krše. Zakon stoga predviđa poseban postupak kolektivne zaštite potrošača u kojem tijela i osobe izričito navedene Odlukom o određivanju tijela i osoba ovlaštenih za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača imaju pravo zahtijevati pred nadležnim sudom da se zabrani ponašanje trgovaca koje vrijeđa pravo potrošača.

 

Građansko pravna sudska zaštita potrošača, kako kolektivnih, tako i individualnih interesa, ne isključuje mogućnost pokretanja raznih disciplinskih postupaka, na primjer postupak pred Sudom časti Hrvatske gospodarske komore, te izricanja dodatnih sankcija. Dodatna alternativa je i mirno rješavanje sporova pred centrima za mirenje tijela poput HOK-a, HUP-a ili HGK-a, na čemu se sve više inzistira, a radi izbjegavanja skupih i dugotrajnih postupaka pred sudom. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti potrošača provode tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva i ostali nadležni inspektori.

Jedno od čestih prigovora pri rješavanju problema potrošača u ulozi ovršenika, iako sa vjerovnikom (ovrhovoditelj) uglavnom često nagodbom rješavaju dospjelu, a neplaćenu tražbinu, na način da se dužnik obvezuje uplatiti cjelokupnu tražbinu umanjenu za dio kamata ukoliko je plati u cijelosti, dok s druge strane kada dužnik nije u mogućnosti takvu nagodbu prihvatiti, primoran je predložiti plaćanje u obroke, zbog čega onda dužnik ističe mogućnost i volju plaćanja u obrocima ali da je vjerovnik od njega tražio uplatu po nagodbi u cjelini.

U tako nastalom nesporazumu i kada "voda dođe do grla", kako kaže narod, mora dužnik, potencijalni ovršenik, znati da ga nitko ne može spriječiti da "uplati koliko može", sa takvom gestom, makar i protiv volje vjerovnika pokazuje namjeru i ozbiljnost podmirivanja svog duga.

PITANJA - ODGOVORI

Poštovani, supruga mi je naslijedila kuću sa koje je prije četiri godine skinuto mjerilo vode zbog neplaćanja računa, korisnik mjerila je preminuo cca godinu prije skidanja mjerila, za ponovno priključivanje mjerila potrebno je platiti naknadu sa čime smo suglasni, i dug od 3800,00 kn .
-molim Vaše mišljenje o tome ulazi li navedeni dug u zastaru
-djelatnici vodovoda d.o.o. tvrde da nema zastare s obzirom na to da je mjerilo skinuto zbog neplaćanja.
Uz štovanje,
(Podaci poznati u Udruzi)

Odgovor – mišljenje/savjet:

Poštovani, davatelj vodnih usluga je protupravno (Odluka Ustavnog suda, broj U-II-1711/2002, od 11.srpnja 2007.g.) skinuo vodomjer u nakani prisilne naplate te smo mišljenja da kao pravni slijednik vaša supruga pokrene postupak bezuvjetno vraćanje vodomjera.
Mišljenja smo da Vodovod nema pravo uvjetovati vraćanje vodomjera plaćanje starog duga.

Za slučaj da Vodovod Šibenik ne izvrši vraćanje vodomjera predlažemo da vraćanje vodomjera zatražiti: (1) prijavom tržišnoj inspekciji i/ili putem suda.
Ukoliko se odlučite na sudski postupak predlažemo konzultaciju sa odvjetnikom.
U pogledu duga, mišljenja smo da davatelj vodnih usluga ima pravo pokrenuti ovršni postupak, a vaša supruga ima pravo (u ovršnom ili sudskom postupku) istaći instrument zastare. Zastara za vodne usluge je 12 mjeseci ako vjerovnik nije u međuvremenu pokrenuo ovršni ili sudski postupak.

Ukoliko kao potrošač trebate savjet ili imate pitanje, možete ih postaviti putem mail-a i to na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na koja ćemo nastojati odgovoriti u određenom roku.

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more
  Information
  Podijeli
  Information

  Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close