U sklopu Vodice Street festivala svečano otvorena izložba “New art work” cijenjenog vodičkog umjetnika Roka Ivande

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sinoć je ispod kampanela kod crkve u Vodicama u suradnji sa TZ Vodice otvorena izložba “New art work” cijenjenog vodičkog umjetnika Roka Ivande. Kako i sam naziv izložbe govori, riječ je o njegovim novim, premijerno izloženim radovima koja su nastajala ovu zimu. Izložba se otvorila u sklopu Street festivala Vodice koji završava danas.

 


Izložbu je otvorila direktorica TZ Vodice, gospođa Anita Franin Pećarica ističući važnost kulturnog života našega mjesta, kao i oživljavanje njegovih malih uličica i kalica;

“Drago nam je što Roko već dugi niz godina izlaže u ovoj Galeriji pod zvijezdama, a danas je posebna večer jer imamo čast otvoriti izložbu sa njegovim premijernim uradcima i tako pokazati njegov bogati opus.”

Nakon Franin Pećarice riječ je preuzela Manuela Srdarev, predsjednica Likovne udruge More koja je biranim riječima predstavila Ivandu;

“Roko nas već desetljećima časti svojim radovima koji, između ostalog odražavaju i njegovu osobnost. Mnogobrojne tehnike koje koristi u svom radu dokazuju kako je riječ o zaista velikom i plodnom umjetniku.”

roko-20.jpg

Za kraj se još i sam Roko obratio gostima i vrlo kratko se zahvalio svima koji cijene njegovu umjetnost vrlo simpatičnim riječima:

“I am a living artist, not dead i zato vam hvala što podržavate moj rad!”

I zaista, Roko Ivanda nam je sinoć pokazao svoja nova likovna razmišljanja i preokupacije kroz 5 ciklusa likovnih tehnika te jedan ciklus skulptura koje Roko do sada uopće nije radio.Na prekrasnim starim zidovima najstarijeg dijela Vodica mogle su se vidjeti slike u stilu starih plakata iz 80-ih godina prošlog stoljeća koji mu je posebno drag jer je tada, kako sam kaže bio mlad i stoga će mu uvijek ostati zanimljiv i inspirativan.

Zatim su se nizale slike sa njegovim neiscrpnim motivima mediteranskog zavičaja u fluid art apstrakciji, bilo je tu i pop-art portreta poznatih i nepoznatih lica, a Rokovu nepredvidljivost je upotpunio ciklus “Liburna” prikazujući etno gemotrijske uzorke.

Ovaj vodički umjetnik vrlo rado povezuje svoj likovni rad i sa glazbom. Ono što Rokovim riječima ove dvije umjetnosti imaju zajedničko su ritam, kompozicija i emocija.

roko-22.jpg

“Ono što je u likovnoj umjetnosti boja, to je u glazbenoj nota. I jedna i druga izazivaju emociju kod publike”, objašnjava Ivanda pa je u skladu sa tim i pozvao 4 mlada umjetnika na gitarama koji su svojim akustičnim zvucima učinili ovu večer još svečanijom.

A Ivandini gosti, osim što su bili počašćeni njegovim likovnim darovima u pratnji ugodnog live muziciranja, mogli su se zasladiti i domaćim fritulama, mendulama i rakijicom, uživajući u atmosferi slavljenja umjetnosti i želji da ovakve svečanosti ne budu rijetkost u našemu Selu.

djelomob1.jpg