Studeni 01, 2018 2963

Anđela Fržop i Grgo Birin vratili se s mini turneje puni dojmova od prekrasnog gostoprimstva

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što su nekoliko puta uspješno domaćoj publici odigrali predstavu Dvoje, Anđela Fržop i Grgo Birin napravili su i malu turneju kojom su publici u Tribunju, Županji, Belom Manastiru i Gospiću predstavili Dramsku amatersku družinu iz Vodica igrajući predstavu za koju je Anđela dobila nagradu za najbolju amatersku glumicu na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanog ovog ljeta u Vodicama.


Nakon Festivala na kojem su se amateri iz nekoliko kazališta i gradova imali prilike upoznati, došlo je do poziva Anđeli i Grgi koje su oni sa zadovoljstvom prihvatili.

“Reakcije publike bile su odlične! Kada čuješ smijeh iz publike onda je puno lakše glumiti. Također, većinom su u publici bili mladi tako da im je i tema naše predstave bila bliska”, govori nam Grgo.

Zanimalo nas je kakvo je općenito stanje amaterskog kazališta sjevernije od nas na što Anđela odgovara:

“Za razliku od nas u Dalmaciji, kazališne amaterske skupine i općenito kazališni festivali su puno zastupljeniji gore. Na primjer, tijekom našeg gostovanja u Županji, u okolici su se održavala još 3 festivala. Također i ekipe; režiseri i glumci čine mladi ljudi koji neumorno rade i zaista se daju tom poslu da tako nešto poželiš imati kući. Ono što je bitno kod amaterskih družina je da se povezuju i druže, a toga u Dalmaciji itekako nedostaje. Također i sadržaji koji im se nude su različiti, pa tako niti dječje predstave nisu rijetkost. Tijekom našeg gostovanja bila je izvedena predstava Šegrt Hlapić u dvorani sa 650 mjesta, a zbog velikog interesa publike uspjeli su ih “nagurati” 670. Publika im je školovana i to se vidi.”

WhatsApp Image 2018-10-28 at 11.30.26.jpeg

Tijekom svoga gostovanja, Anđela i Grgo sudjelovali su na radionici Glumac, tekst, uloga koju je vodio Joško Ševo, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesor Ševo je također naglasio kako se amateri trebaju povezivati, umrežavati, putovati i družiti, jer kada se predstava uvježba i izvede nekoliko puta pred domaćom publikom, ona ne smije tu stati, već se treba što više izvoditi pred različitom publikom u različitim gradovima. Ono što će Anđela i Grgo također pamtiti su njegove riječi da ne postoji amatersko i profesionalno kazalište, već samo dobro i loše.

A da je kazalište u Vodicama dobro pokazali su naši kazalištarci više puta pa smo ih ovom prilikom pitali spremaju li nešto novo;

“Naš voditelj Zdravko Todorović sprema nešto za nas petnaestak koji smo u družini, možda paralelno budu i dvije predstave, no čut ćete sve na vrijeme. U međuvremenu će sredinom studenoga biti odigrana predstava Nihilist koju smo premijerno odigrali ovoga ljeta”, kažu Anđela i Grgo koji se puni dojmova od prekrasnog gostoprimstva kolega kazalištaraca sjevernijih dijelova Lijepe Naše, nadaju to gostoprimstvo im i uzvratiti.

djelomob1.jpg