ZAPOČEO ZNANSTVENI SKUP U KULTURNOM CENTRU; POZVANI SMO SVI

Cijenjeni povjesničari, arheolozi i znanstvena zajednica danas pričaju o Vodicama: Kako je voda gradu darovala ime i još mnogo toga…

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)
Prvi znanstveni skup u potpunosti posvećen Vodicama započeo je s vrlo zanimljivim predavanjem Brune Brakusa, povjesničara iz Muzeja grada Šibenika o značenju koje su Vodice imale kao izvor pitke vode za ovo područje. Na ovom skupu, na jednom mjestu kroz dvadeset predavanja, objedinjena je kulturna i povijesna baština vodičkog kraja, a pripreme za njega trajale su preko godinu dana.- Kad smo slagali raspored predavanja pazili smo da budu logički složeni, po temama. Moramo biti svjesni da je ovo prvi znanstveni skup u potpunosti posvećen Vodicama. Prije više od pola stoljeća u Vodicama je Hrvatsko arheološko društvo organiziralo znanstveni skup, ali niti u jednom predavanju područje Vodica nije bilo ničim posebno izdvojeno, navela je Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice koje je ujedno i organizator.

U nekoliko je stručnih časopisa objavljeno nešto članaka u kojima se Vodice periferno spominju, a broj knjiga o Vodicama nije velik… Imali su sreću da su Hrvatski institut za povijest i Muzej grada Šibenika prihvatili ulogu suorganizatora te su oni motivirali znanstvenu zajednicu, povjesničare i arheologe da počnu istraživati i pisati o našem kraju.

- Mislim da nema boljeg uvoda u priču o Vodicama od ove priče o vodičkim bunarima, izvorima vode i razlogu zašto Vodice nose svoje ime o čemu nam je Bruno Brakus počeo predavati. Također, skup obrađuje razvoj Vodica od prapovijesti, od kasno-neolitskog naselja na Velištaku, lokalitetu hvarske kulture iz 5000 prije Krista. Zatim Rimsko Carstvo, Veliku Mrdakovicu kao možda najznačajniji arheološki lokalitet na našem području – ovoga puta s posebnim osvrtom na numizmatički materijal, na novčiće nađene u tom liburnsko-rimskom naselju i nekropoli…, objasnila je ravnateljica.

vodicekrozpovijestbezwatermarka-6054.jpg

Bit će obrađeni i srednji vijek, kasni srednji i rani novi vijek, Vodice pod Serenissimom pa sve do njezina pada. Govorit će se o razdoblju između dva svjetska rata, II. svjetskom ratu i razvoju Vodica nakon rata, njegovom stasanju u poznato turističko središte.

- Bit će govora i o znamenitim vodičkim intelektualcima, ali i o duhovnom životu grada. Teško mi je izdvojiti jedno predavanje, neka svako odabere temu koja ga zanima ili pak sve! Nemojte zaboraviti da ovaj skup radimo upravo za Vodičane, da se upoznaju sa svojom povijesti i nasljeđem. Zato smo skup organizirali u Kulturnom centru, svima na dohvat ruke.

Pučko otvoreno učilište sa znanstvenim skupom je krenulo s namjerom da potaknu nova intenzivnija istraživanja o nedovoljno poznatoj vodičkoj prošlosti. Vrijedno je i što će s ovog skupa svi radovi biti tiskani u zborniku radova, pa će i ove spoznaje biti objedinjene na jednom mjestu.

- Neka to bude tek početak, jer treba istražiti tisućljetnu povijest, a za to sigurno nije dovoljan jedan znanstveni skup… još je puno posla pred nama!, zaključila je ravnateljica Birin.

Raspored svih predavanja tijekom dana i sutra pogledajte OVDJE.
djelomid1.jpg

tehnoadeo2017 BumbaNG
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close