06 Ruj 2019
    1714

Pijanist koji je surađivao je sa najvećim imenima u svijetu glazbe u vodičkoj knjižnici predstavio svoju knjigu „Glazba kao lijek“

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Mini turneju po primorskim mjestima naše županije (Tisno, Murter, Šibenik) i predstavljanje svoje knjige „Glazba kao lijek“ pijanist Josip Joe Meixner završio je sinoć gostovanjem u vodičkoj knjižnici. Život je posvetio glazbi, a kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje te je tako otkrio njeno ljekovito djelovanje. 

Nakon tog saznanja, gospodin Meixner se posvetio „piano medicini“, blagotvorno nježnoj i osjećajnoj klavirskoj glazbi s primjetnim učinkom na slušatelja, učinkom koji je u Austriji dobio i potvrdu od stručnjaka utemeljenu na najmodernijim znanstvenim metodama ispitivanja. 

O svojim saznanjima napisao je knjigu i snimio 65 minutne CD-ove sa glazbom koja smiruje i opušta. Knjigu je izvorno napisao na njemačkom jeziku, jer je u trenutku njena stvaranja živio u Austriji, a naknadno je prevedena na hrvatski i još nekoliko drugih jezika. Knjiga i autorova saznanja o utjecaju glazbe na ljudski organizam izazvali su veliko zanimanje pa je zadnjih godina i čest gost popularnih televizijskih emisija poput HRT-ove Na rubu znanosti. 

I sinoćnje gostovanje u vodičkoj knjižnici pobudilo je velik interes publike zainteresirane za ovu temu. Nakon predavanja gospodin Meixner okupljene je „nagradio“ i maestralnim muziciranjem kakvo se može čuti samo na ponajboljim svjetskim pozornicama. 

Inače, maestrova povezanost sa Vodicama traje od 1976. godine kada je kao 19–godišnji klavijaturista popularnog sastava Combo 5 svirao na terasi „Borika“. 

Otada traje i njegovo prijateljevanje sa Katom Škugor (Čunčilovom) koja je pripomogla Sanji Radin-Mačukat, ravnateljici knjižnice, u organizaciji ovotjednih predavanja u našem zavičaju. 

Predavanju u Vodicama je, među ostalima, prisustvovao i gospodin Ivica Bobinec, vodički Zagrepčanin, dugogodišnji stanovnik Plimice, koji je također „combovac“. 

Prisjetili su se zajedničkih svirki iz sedamdesetih i turneja sa Arsenom, Markom Novoselom, Radojkom Šverko,… 

Nakon tog perioda gospodin Meixner živio je do prije nekog vremena u inozemstvu, ponajviše u Beču i Los Angelesu. Svirajući kao pijanist surađivao je sa najvećim imenima u svijetu glazbe. Nedavno se vratio svom rodnom Sisku za kojeg tvrdi da je grad po „mjeri čovjeka“, mjesto koje zove dom i koje će mu biti oaza u kojoj će moći još dublje „zaroniti“ u svijet glazbe.

Tekst i foto: Ivica Bilan

  

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close