SDP TOP DESK
08 Lis 2019 Ilustracija / Pixabay
  1553

Provjerite iznimno bogati i raznoliki program Mjeseca hrvatske knjige u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom će se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastojati na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.I ove godine, Gradska knjižnica Vodice uključit će se u ovu hvalevrijednu manifestaciju raznim događanjima na kojima će se pronaći za svakog ponešto.

Organizirat će se tri pjesničke večeri vodičkih poeta, pjesnika iz triju susjednih županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska) i kantautora Igora Lokasa, Josipa Bašića, Krešimira Španje i Vedranka Šikića Balara.

Bit će u Mjesecu hrvatske knjige i zanimljivih predavanja; cijenjeni fizičar dr.sc. Ivica Puljak održat će 21.10 dva predavanja. U 17 sati djeci će pričati o svemiru, a odraslima u 19 sati o smislu postojanja („Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?“).

U studenom će sjajna šibenska putopjesnikinja Maja Klarić predstaviti svoju novu knjigu „Približavanje zore“ i pričati o dojmovima s nedavnog putovanja po Japanu.

Bit će i prigodnih kvizeva, a prvašićima će Gradska knjižnica Vodice pokloniti jednogodišnje članstvo.

Mjesec bogat događanjima otvorit će 15.10 u 18 sati putopisac Matej Perkov od kojeg ćemo iz prve ruke saznati kako se živi na Kavkazu.

Mjesec hrvatske knjige također će biti prilika i za organizirane posjete djece iz DV Tamaris i OŠ Vodice. Predškolci Dječjeg vrtića Tamaris će se ovom prilikom upoznati s knjižnicom, knjižničarima, knjigama i svime što u knjižnici mogu raditi, a susreti će biti prilika i za čitanje priča i razgovor o njima, a za učenike OŠ Vodice knjižnica organizira radionicu knjižnične pismenosti popraćenu igrom i sa ciljem da nauče samostalno se snalaziti među knjigama na policama.

Detaljan program Mjeseca hrvatske knjige provjerite niže:

 

15.10. u 18h - Matej Perkov: Želim dotaknuti nebo

Planinar i alpinist Matej Perkov predstavit će svoju zbirku priča „Želim dotaknuti nebo“ u kojoj, uz ostalo, opisuje i svoju ekspediciju na Kavkaz. Osim predstavljanja knjige, Matej će održati i zanimljivo predavanje o svojim drugim ekspedicijama.

Boravak Mateja Perkova, planinara i alpinista, u Vodicama iskoristit će se i za predavanje o planinarenju i ekologiji namijenjeno učenicima osnovne škole.

16.10. u 20:30h - Pub kvizzzzz u Sunčanom

Pub kviz pokrenut je u jednom od vodičkih kafića s namjerom da se „izađe“ izvan prostorija knjižnice i da se tijekom zimskih mjeseci svi skupa zabavimo. Kviz je zaživio i postao izuzetno dobro „konzumiran“. Tijekom „Mjeseca hrvatske knjige“, odgovornost knjižničara je posvetiti jedan set pitanja knjizi i književnicima.

18.10. u 18:00h - More poezije. vodiški pjesnici

U ritmu poezije bit će i susret s našim pjesnicima!. Desetak vodičkih pjesnika recitirat će zavičajnu poeziju. Večer je nazvana „More poezije“, a dio je ciklusa More poezije-poezija mora!

21.10. - Predavanje prof.dr.sc. Puljak

 •  u 17h predavanje za djecu
 •  u 19h predavanje za odrasle

Poznati fizičar dr.sc. Ivica Puljak održat će dva zanimljiva predavanja. Za djecu osnovnoškolce pripremio je predavanje „Priča o svemiru“, a za odrasle „Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?“

25.10. u 17:30h - Poezija mora (zavičajni pjesnici iz tri županije)

U ritmu poezije provest ćemo još jedan susret pjesnika iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Desetak pjesnika recitirat će svoju poeziju o moru i mediteranskom načinu života. Zato je večer i nazvana “Poezija mora“, a bit će dio ciklusa More poezije-poezija mora!

29.10. u 18 sati Predstavljanje knjige Tomislava Beronića Peta dimenzija

8.11. u 18 sati - Maja Klarić - Približavanje zore

Putopis pod nazivom Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku

Shikoku donosi autentičnu priču o drevnom budističkom hodočašću na jednom od

četiri japanska otoka. Autorica je na njega krenula 1. veljače 2018. godine, a trajao je dva

mjeseca tijekom kojih je propješačila 1100 kilometara.

11.11. u 17:30 - Dan hrvatske knjige - Kvizzzz za naše čitače i čitačice: Ritam odrastanja

Kviz temeljen na konceptu pub kvizova, a namijenjen djeci od 10 do 15 godina pratit će ritam odrastanja. Pitanja na koja će sudionici odgovarati doticat će se klasika i novijih naslova dječje književnosti poput „Ljeta na jezeru Čiču“, „Toma Gatesa“, „Dnevnika Pauline P.“, „Družbe Pere Kvržice“, „Darcy Burdock“,… koji govore o svakodnevici njihovih vršnjaka.

15.11. u 17:30h - Četiri trubadura u ritmu čitanja (autorski stihovi)

Kao završetak ciklusa More poezije-poezija mora! knjižničari su pripremili glazbeno-poetsku poslasticu kroz koju će se predstaviti četiri trubadura: Igora Lokasa, Josipa Bašića, Krešimira Španju i Vedranka Šikića Balara. Njihovi stihovi i glazba bit će finale ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Vodice.

  

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Information
  Podijeli

  Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

  Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close