Travanj 28, 2020 1784

Ususret blagdanu sv. Jeline pogledajte virtualnu izložbu "Portreti grada"

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U ovom nesvakidašnjem vremenu dok za kulturu vrijedi jedino #ostanidoma, Pučko otvoreno učilište donosi umjetnost u naše domove.

Izložbu Portreti grada akademske slikarice Nerice Abdulić Osmančević trebali smo svečano otvoriti večeras, 28. travnja, u atriju Kulturnog centra, povodom Svete Jeline, zaštitnice našeg grada, proslavljajući Dana grada i župe Vodice.Kako se to ne može dogoditi, malo smo odškrinuli vrata i virtualnom izložbom dozvolili da provirite u čarobni svijet njezinih akvarela, u radosne i svježe vizure našeg grada viđene očima umjetnice susjedne zemlje.

Nerica Abdulić-Osmančević svoj je talent za akvarel prihvatila kao privilegiju, baveći se njime strasno i bez alternative. Još je tijekom studija shvatila da će svoj put umjetnika akvarela morati tražiti sama, pa se tom tehnikom počinje intenzivno baviti od 1995. Akvarel je zahtjevna slikarska tehnika za koju je potreban poseban senzibilitet i duge faze eksperimentiranja.

Put do vlastitog rukopisa uvjetovan je osobnošću, talentom i umjetničkom kvalitetom. To je najplemenitija slikarska tehnika, zahtijeva dobru koncentraciju i sigurno vođenje kista po bjelini papira, traži sigurno osvajanje prostora, a u tehničkom je smislu vrlo važno "hvatanje svjetlosti" i sjaja. U trenutku kad tehničko umijeće prestane igrati glavnu ulogu, tada počinje dugi put umjetničkog sazrijevanja.

Pojavljuju se transformirana stabla, produženi putovi, gradovi kao kubističke skulpture, negiranje perspektive, čudesno djelovanje svjetlosti, izmjenjivanje svjetla i tame, savršen odnos boje, vode i papira... tada slika više nije slika nego zrcalo duše umjetnice. Nerica Abdulić-Osmančević vjeruje unutrašnjem glasu, slika vještinom školovanog umjetnika i dušom senzibilne žene, a njezine vedre vedute našeg grada pronaći će put do srca promatrača.

Za sada u njezinim ćemo slikama uživati samo virtualno, ali čim se otvore granice, ovu vrsnu akvarelisticu upoznat ćemo i osobno, diveći se Vodicama u akvarelu u atriju Kulturnog centra, nadajmo se već ovoga ljeta. 

Izložbu pogledajte na ovom linku

djelomob1.jpg